18 Kasım 2021 Perşembe

Jimin'in Hayranlık Uyandıran Azmi


Sanat doktoru, yazar ve muhabir olan Cha Min Joo, Cultura Dergisinin son sayısında Jimin'den efsane yaratan biri olarak bahsetti.


"Jimin, engelleri yılmayan bir ruh ve gayretle aşan kahramanların hayatlarını anımsatıyor. Jimin zorlukların üstesinden gelmekle yetinmiyor, kendisine büyük hedefler koyuyor ve onlara ulaşmak için sıkı çalışıyor. Mitolojilerdeki kahramanlar gibi bir başarı hikayesi yazıyor.

Şimdi Jimin hakkında yazacağım çünkü o dünyaca ünlü erkek grubu BTS'in bir üyesi ama eminim ki o grupta olmasaydı bile çok başarılı bir şekilde efsane yazardı.

Jimin, BTS'e katılan son üyedir. Gruba katılmadan önce sadece 6 ay kadar Big Hit Entertainment'ta stajyerlik yaptı ve neredeyse 8 kez çıkış yapamadan ayrılmanın eşiğinden döndü. 

Her krizde, çılgınca sıkı çalıştı ve herkesi beklentilerin üstünde bir gelişmeyle şaşırttı ve sonunda BTS'in resmi üyesi oldu. Çıkış yaptıktan sonra bile kendini geliştirmek için çalışmayı bırakmadı, pratik odasına ilk gelen ve oradan en son ayrılan kişi oldu.

Bir keresinde bir röportajda yılmadan çalışmanın ne kadar önemli olduğunu ve ne gibi sonuçlar getirebileceğini göstermek istediğini söylemişti.

Okul zamanlarında, yetenekli öğrencilerin girebildiği prestijli bir okul olan Busan Sanat Lisesi'ne girdi."

Kahramanların özel yetenekleri olsa da, Jimin'in doğaüstü yetenekleri yok fakat çabaları mucizevi yeteneklere dönüşecek kadar sürekli, mükemmel ve şevk doluydu. Jimin'in bu duruşuyla iyi anlamda bir rol model olarak tüm dünyadaki hayranlarını etkiledi."

Sanat doktoru Cha Min Joo

Jimin'in 6 ay süren zorlu stajyerlik süreci ile ilgili anlattıklarının tamamını buradan okuyabilirsiniz. 


Jimin modern dans çıkışlı olduğu için kısa süre içinde K-pop dans stiline ayak uydurmak zorundaydı. 

"Asıl alanım modern danstı. Idol koreografisi, yapmaya alışkın olduğum tarzdan çok farklıydı ve bana zor gelmişti."

- Jimin 

K-pop ağırlıklı olarak hip hop/sokak dansı içerdiğinden Jimin modern danstan BTS'e girmesi için gerekli olan hip hop'a başarılı bir şekilde geçti. Bu geçişte ustalaşmak çoğu dansçı için imkansıza yakındır veya en azından inanılmaz derecede zordur. Bunun nedeni daha çok kas hafızasında yatmaktadır. Farklı dans türlerindeki hareketler farklı kas bölümlerini kullanır. Dans türlerini arasındaki geçişlerde de sürekli fiziksel, zihinsel çaba ve sıkı çalışma gereklidir. Jimin, modern tarzını hip hop stiliyle birleştirmenin yolunu buldu. Bu da onu benzersiz kılıyor. Dans ederken her şeyi ortaya koydu. Tutku ve azimi ile sıkı çalışarak ana dansçı olmayı başardı. 

Jimin mükemmel bir örnek! 💜

Rolling Stone röportajında Jimin: 


RS: Hata yapmayı sevmemeni anlıyorum fakat bu seni kendine katı davranmaya itebilir, değil mi?

JM: Çok kısa bir eğitim dönemi geçirdim ve çıkış yaptığımızda kendimiden emin değildim, tam olarak da hazır hissetmiyordum. Hala eksikliklerim vardı. Kendilerini - zamanlarını, duygularını, kendileriyle ilgili her şeyi - yaptığım şeyi takdir etmeye ve sevmeye adayan hayranlar beni hep etkilemiştir. Bu durum bana onların hatrı ve sadakatleri için hata yapmamam gerektiğini hissettiriyor.
Dolayısıyla, kendime karşı nasıl daha yumuşak ya da nasıl daha anlayışlı olabilirim diye sorarsanız, böyle hissettiğimden (hayranlarına borçlu hissediyor) bunun benim için zor bir şey olmaya devam edeceğini düşünüyorum. İnsanlar, daha çok çalışmam gereken noktalara işaret ettiğinde ben kendime daha çok kızardım. Şimdi insanlar daha fazla çalışmam gereken şeyleri söylediklerinde minnettar oluyorum. Bu kendimi geliştirme noktasında beni daha çok hırslandırıyor.
 


©JiminGlobal


25 Eylül 2021 Cumartesi

Türk Hayranlar Jimin'in 26. Yaş Gününü Kutlamak İçin Bağış Kampanyası Başlattı


Sevgili ARMY,
Geçen sene olduğu gibi bu sene de Jimin'in doğum gününü eğitime destek vererek kutlamak istiyoruz. Eğitime verdiği destekle bize örnek olan Jimin'e sevgimizi ifade etmenin en iyi yolunun sevgimizi iyiliğe dönüştürmek olduğunu düşündük ve "Connected With Love" bağış projesini başlatmaya karar verdik. Bildiğiniz gibi pandemi döneminde yüz yüze eğitim uzun süre kesintiye uğradı. İnternet erişimi ve cihazı olmayan öğrencilerimiz uzaktan eğitim sürecine katılamadılar. Bu sebeple bizler Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın uzaktan eğitimi, erişimi yaygınlaştırmak ve dezavantajlı bölgelere de taşımak amacıyla başlattığı Yeni Dünya Projesi’ne katımaya karar verdik. Bu proje ile köy okullarındaki çocukların da eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanabilmesini sağlayabilmek ve onları internet erişimli tabletlerle uzaktan ve dijital eğitimlerle buluşturmak istiyoruz. Belirlediğimiz hedefe ulaşabilirsek öğrencilerimize 26 tablet hediye etmek istiyoruz. Bu kampanya ile sağlanacak tabletler, belirlenen köy okullarında okuyan çocuklara ulaştırılacak. Çocuklarımızın okullarından uzak kaldıkları dönemlerde eğitimleri kesintiye uğramayacak.

Bu kampanya ile beraber çocuklar yeni dünyaya tabletleri ile bağlanırken bizler de onlarla sevgi bağı ile bağlanmış olacağız. Sizler de daha fazla çocuğun tablet ile uzaktan eğitime erişmesini sağlamak için bu kampanyaya destek olun. Başlattığımız kampanyanın linki üzerinden dilediğiniz miktarda bağış yapabilirsiniz. Yurt dışından da kredi kartı ile bağış yapılabiliyor. Kampanyamızın linkini sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.


 

BTS'ten Jimin Çocuk Felci Hastaları İçin 100 Milyon Won Bağışladı


Uluslararası Rotary bölge temsilcisi Moon Kyung-sook'un bildirdiğine göre Park Jimin Temmuz ayında çocuk felcinin dünyadan silinmesi için mücadele veren Rotary Kulübü'nün Goseong şubesine sesizce 100 milyon won bağışlamış. Jimin'in bağışı kurumun çocuk felci aşısı için başlattığı kampanya için kullanılacak. 

Jimin her zaman sesizce yaptığı bağışlarla biliniyor. Bir hayranın Goseong ilçesinde faaliyet gösteren Rotary şubesinin astığı afişi görmesiyle yetkililer açıklama yaparak doğrulamış. 


Jimin'in bağışını 24 Ekim Dünya Çocuk Felci (Polio) Günü'nden önce yapması anlam taşıyor.

Uluslararası Rotary resmi Twitter hesabı: 

"Popüler K-pop grubu BTS'in üyesi Jimin, #endpolio (çocuk felcinin dünyadan silinmesi) mücadelesinde Rotary'ye katılarak aşılara olan güvenini gösterdi. BTS ayrıca BM Genel Kurulu'nda konuşarak COVİD-19 aşısını olmaya teşvik etti"

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Jimin'in Rotary'ye yaptığı 100M Won tutarındaki cömert bağışı sayesinde daha fazla çocuğun çocuk felci aşılarına ulaşabileceğini söyleyerek Jimin'in yeteneği ile cömertliğinin eş değerde oldugunu belirtti. 



2 Temmuz 2021 Cuma

Jimin'in Katıldığı Melon Radyo İstasyonu'nun "BigHit Music Record" Yayınının Çevirisi


Jimin Melon Radyo İstasyonu'nun "BigHit Music Record" yayınına katıldı. 


Jimin 🎧: Melon radyosunun "Bighit Music Records" yayınından herkese merhaha! Ben BTS'ten Jimin. (👏👏) Teşekkürler. BigHit Music Records yayını sayesinde her üyenin bizzat oluşturduğu çalma listeleri ile buluştunuz ve bugün benim sıram. Çalma listelerinin bir başlığı/teması oluyor ve benim çalma listemin başlığı: "BTS'ten Jimin'in Yalnızken Dinlediği Şarkılar."

Yalnızken müzik dinlemeyi seviyorum, tek başıma yürürken ya da ise gidip dönerken arabada geçen sürede ve özellikle de yapacak bir işimin olmadığı akşam vakitlerinde beni rahatlatan/ huzur veren şarkıları sizinle paylaşmak istediğim için bu yayına katıldım. Özellikle böyle bir zamanda sizlerle paylaşımda bulunmanın güzel olacağını düşündüm ve bu listeyi hazırladım. Çalma listeme ayrıntılarına geçmeden önce bir şarkı mı dinleyelim mi? Barbra Lica'nın Coffee Shop adlı şarkısı listemdeki ilk parça. Şarkıdan sonra burada olacağım.

Evet millet, Melon radyosunun Bighit Music Records yayınında yeniden Jimin ile berabersiniz. Çalma listemin bir sonraki şarkısı Rex Orange County'nin A Song About Being Sad adlı şarkısı. Çok zevk alarak dinlediğim bir şarkı. Sözleri de çok eğlenceli/ ilgi çekici ve dinlediğimde şarkıcının bu şarkıda söylemek istediği şey acaba nedir diye çok fazla düşündüm. Bu yüzden acaba hiç kimse senin kendini sevdiğin kadar seni sevemez demeye mi çalışıyor yoksa şarkının adının söyledi gibi üzücü şeylerden mi bahsediyor diye merak ederek keyifle dinlediğim bir şarkıydı. Siz de zevkle dinlerseniz mutlu olurum. Bu şarkıyı dinledikten sonra tekrar buluşalım.

Evet, çalma listemin sıradaki parçası Breakbot'tan In Return, bu şarkıyı gerçekten çok ama çok seviyorum. Günde en 2 ya da 3 kez dinlediğimi farz edebilirsiniz. Şarkıyı sizlere tanıtmak istediğim için biraz araştırdım ve ve "Like Crazy" adlı filmden bir şarkı olduğunu öğrendim. Filmi daha önce izlemedim bu yüzden hem sizinle paylaşıp hem de filmi kendim de izleyebilirsem güzel olur diye düşündüm. Çok iyileştirici bir şarkı ve sadece modu değil sözleri de gerçekten çok güzel. Çok rahatlatıcı ve güzel bir şarkı olduğunu düşündüğüm için sizin de bu şarkıyı bilmenizi istedim. Şarkıdan sonra burada olacağım. 

Evet, hala sık sık dinlediğim şarkılardan oluşan listemi dinliyorsunuz. Dinlediğiniz şarkılar hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyorum. Sıradaki şarkı Eels'in I Need Some Sleep  şarkısı. Sanırım çoğunuz bu şarkıyı zaten biliyorsunuz. Genelde yalnızken hüzünlü, iç karartıcı şarkılar dinlerim. Ama bana göre bu tarz şarkılar rahatlamaya yardımcı oluyor/ iyileştiriyor. Yalnızken de sizi havaya sokacak şarkılar güzel olmaz mı sizce de? O yüzden bu tür şarkılar dinliyorum. Bu şarkılar uyumanıza yardımcı oluyor umarım siz de beğenirsiniz.

Melon İstasyonu'nun BigHit Music Record yayınında sizleri BTS'in çalma listelerini ile buluşturuyoruz. Bugün Jimin ile berabersiniz. Sizlere çalma listemdeki şarkıları tanıtıyorum. Sanırım konuşmalarımız sırasında sizlere daha önce birkaç şarkı önerilerisinde bulunmuştum fakat bunu pek sık yaptığımı sanmıyorum. Bu yüzden bugüne kadar ne tür şarkılar dinlediğim ve hangi düşüncelerle bu şarkıları dinlediğim ile ilgili düşündüm. Size tavsiye edeceğim şarkılara ilgili araştırma yaparken bir takım ayrıntılar da öğrendim ve bu gerçekten hoşuma gitti. Önerdiğim şarkılar arasında sizi üzgünken daha da üzgün hissettirecek şarkılar var fakat bence iyileştirici bir etki de yaratabilir. Umarım sizde pozitif bir etki oluşturur. Ayrıca bugün harika vakit geçirdim. Dinlediğiniz için teşekkür ederim. BigHit Music Record yayınının tamamlanması için geriye sadece bir üye kaldı. Kim olduğunu zaten biliyorsunuz ama son üye ile ilgili size bir ipucu vereceğim. Bu kişi atletiklik konusunda biraz eksik ama hiç öyle görünmeyen biri. Bu ipucundan tahmin edebilir misiniz? Sadece bir kişi kaldığı için zaten kim olduğunu biliyorsunuz ama o çok iyi dans ediyor, sahnede gerçekten çok iyi performans sergiliyor, çok havalı ve insanların yaygın olarak kullandığı "어른색시" (yetişkin-seksi) ifadesini kullanabileceğim tek kişi olduğunu düşünüyorum.  Bir sonraki üye ile güzel vakit geçirmenizi diliyorum. 

Evet, yayının sonuna geldik. Son şarkının kapanışa güzel gideceğini düşüyorum. Son şarkı sonsuza dek dostumuz olarak kalacak Khalid'in. Onunla otelde karşılaştığımda tek başımaydım. Bana karşı çok iyiydi bu nezaketi hâlâ aklımda. Arkadaşımız Khalid’in Saturday Night şarkısı, millet bu remix versiyonu, keyifle dinlerseniz minnettar olurum. 

Bir dahaki sefere daha iyi bir şekilde karşınızda olup selamlarımı sunacağım. O zamana kadar hepiniz sağlığınıza dikkat edin. Yeni şarkımızı dinleyerek keyifli günler geçirmenizi diliyorum. BTS'ten Jimin ile beraberdiniz.


17 Haziran 2021 Perşembe

Jimin'in Solo Şarkısı Promise SoundCloud'da Tüm Zamanların En Çok Dinlenen Şarkısı!


REKOR

İlklerin şarkısı "Promise" SoundCloud’da tüm zamanların en çok stream edilen şarkısı olarak yeni bir rekora imza attı. 

31 Aralık 2018'de yayınlanan Promise, ilk 24 saatte 8.5 milyon dinlenme sayısı elde ederek Drake'in rekorunu kırmıştı. Jimin ses getiren çıkışı ile SoundCloud'un "Buzziest Drop" şarkısı olarak taçlandırıldı.

SoundCloud'da "Tüm Zamanların En Çok Dinlenen Şarkıları Top 10" listesinde yer alarak tarihe geçmişti. Ve şu anda 276M+ streamle 1 numara olarak tarihe geçti. 



Tebrikler, Jimin! 🤙👏


2 Haziran 2021 Çarşamba

Jimin'in 2021 Festa Profili (Türkçe)


"Tüm dünyayı büyüleyen cazibemi ne pahasına olursa olsun göstereceğim."

E-yo~ Ben kimim? Aday Park Jimin! 


2020 Değerlendirmesi

"Değer verip özlediğim, minnet borçlu oldu olduğum insanları korumak için çaba gösterdim fakat etrafımdakilere yeterince bakamadığım/göz kulak olamadığım bir yıl oldu."

2021 Hedefi

"
Bu yıla girerken geriye dönüp bakma ve bir şeyler üzerinde düşünüp, değerlendirme yapma fırsatı buldum. Bu yıl kendime değer verme ve başkalarını sevmeyi öğrenme yolunda daha çok ilerleme kaydetmek istiyorum."

Jimin'e göre BTS’in en etkileyici yanı

"Her üye hiç şüphesiz kendine özgü çekiciliğe/karizmaya sahip."

BTS’in mottosu nedir?

"Sizin mutluluğunuz bizim mutluluğumuzdur."

BTS'i 8 hece ile anlat?

"Ah ben sizi seviyorum." 


-Artimajınız Ödülü-

"Yürüdüğünüz bu yolda arkanızda sadece güzel resimler/övgüye değer izler bıraktığınız için sizi bu ödüle layık görüyorum."

ABCED Jimin'den (Jimin'in üyelere vermek istediği ödül)


İsim: Park Jimin
Partisi: Büyüleyen Parti 
Kariyeri:
▪︎Ünlü eğlence programı Run BTS'te 135 bölüm rol aldı
▪︎Kültürel Liyakat Nişanı'na layık görüldü
▪︎Billboard'un Hot 100 listesinde 1 numara oldu
▪︎Grammy adaylığı elde etti
▪︎Gymnastic Stadyumunda konser verdi
▪︎Stadyum turları düzenledi
▪︎5 önemli müzik şovundan 5 büyük ödül aldı
▪︎Çekicilikte dünyada 1 numara
▪︎Çekicilikte 1 numara olan serçe parmağın sahibi 
▪︎Bayrak koşusunda 1 numara
▪︎Yılın Yeni Sanatçısı Ödülü"nün sahibi
▪︎Yılın Sanatçısı Ödülü'nün sahibi
▪︎Yılın Albümü Ödülü'nün sahibi
▪︎Yılın Şarkısı Ödülü'nün sahibi
Sloganı: Tüm dünyayı büyüleyen cazibemi ne pahasına olursa olsun göstereceğim.
Etkileyici Özelliği: Hepsi

Jimin'in Üyelere Verdiği Ödüller

RM'e: "Boyundan bana da ver ödülü" - Uzun boylu olmak istiyorum.
Suga'ya: "Bana şarkı ver ödülü" - Ne zaman vereceksin?
Jin'e: "Fazla zorlamazsan/dozunu kaçırmazsan/sevinirim ödülü" - Etrafta şaka yapıp gezmeyi bırak biraz.
J-Hope'a: "Cevap verirsen sevinirim ödülü" - Neden sana sorduğumda öylece çekip gittin?
V'ye: "Tannie'yi özledim ödülü" - Tannie iyi mi?
Jungkook'a: "Çok korkutucu ödülü" - Vücudu çok genişledi.

Üyelerin Jimin'e Verdiği Ödüller 


Jungkook: "Sevimlilik ödülü" - Yüzü, boyu ve parmakları çok sevimli
V: "Gülümseme Ödülü" - Gülümseme ve iyi şans seni takip etsi
Suga: "Abratma Ödülü" - İnsanları güldüreyim derken ölçüyü kaçırıyorsun
J-Hope: "Benim Neşem Ödülü" - Jimin benim vitaminim, enerji vericim.
Jin: "Yüzün şişkin görünmüyor ödülü" - Bu konuda endişe etmeyi bırak.
RM: "Yavru köpek gibisin ödülü" - Bu günlerde iyice köpek yavrusuna benziyor.

Jimin'in Kendine Verdiği Ödül

"ARMY'leri neden bu kadar çok özlüyorum Ödülü"- ARMY'leri görmek için daha ne kadar beklemem gerekecek? Bu durum çok zor olduğunu için kendimi bu ödüle layık görüyorum."


Ödül Konuşması 
"(ARMY'leri) görmeme  izin verin lütfeeeenn"




Çeviri: Ayşegül, Beri 
Credit: @doyou__bangtan, @choi_bts2, @BTStranslation_ , @doolsetbangtan, @JiminGlobal// Twitter 

15 Mayıs 2021 Cumartesi

Rolling Stone'nun Jimin İle Gerçekleştirdiği Röportajın Çevirisi


RS: Bazı hayranlar senin bir mixtape üzerinde çalışıyor olabileceğini düşünüyor. Bu doğru mu?

JM: Doğruyu söylemek gerekirse şu an hali hazırda veya üzerinde çalıştığım bir şey yok. Yeni şeyler deniyorum ve gerçekten yeni şeylerle kendime meydan okuyorum. Ancak ortada elle tutulur somut bir şey ya da yayımlamaya hazır bir şey yok.

RS: Geçtiğimiz yıl ara verdiğiniz dönemde kendinle ilgili neler öğrendin?

JM: İnsanlara kendilerini gerçekten sevmelerini ve güçlü olmalarını söylüyorduk. (Love Myself Kampanyasından bahsediyor) Bu yıl kendime de aynı şeyleri söylemeye ve bunun aklımdan çıkarmamam gereken bir şey olduğuna kendimi ikna etmeye başladım. Ayrıca çevremdeki insanlarla fazla gergin anlar yaşadığım zamanlar olduğunu da fark ettim. Ve eskiden insanlara ve kendime karşı nasılsam şimdi de o öyle davranabilmek için tabiri caizse kendimi dizginlemem gerektiğini düşündüm. Şimdi insanların küçük de olsa pozitif değişikliklere bile olumlu tepkiler verdiğini görüyorum.

RS: Yedi yıldan fazla süredir sizin için tezahürat yapan ARMY'niz vardı. Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle sessizlikle karşı karşıya kaldınız. Bu duruma nasıl alıştınız? 

JM: Durumla ilgili hala bir takım olumsuz düşüncelere sahibim. Bilirsiniz, "Neden bu durumdayız?", "Ne yapıyoruz biz?" gibi düşünceler. Ve sizin de dediği gibi son yedi yıldır yaptığımız şeyleri yapamama,  arkadaşlarımızı görememe gibi bir gerçekle  yüzleşmek, bu durumu kabullenmek istemedim.

S: Küçükken dans etmeyi istemene sebep olan şey neydi ve bu konuda yeteneğin olduğunu nasıl anladın?

JM: İlk olarak dansta iyi olduğumu hiç düşünmemiştim. Ama küçük yaşlarda dans etmeyi sevmeye başladım. Arkadaşımın okul sonrası bir aktivite olarak dans etmeyi öğrenmemizi tavsiye etmesi ile başladı. Daha çok dans ettikçe daha çok sevmeye ve sevdikçe daha fazla ders almaya başladım. Ve kendimi daha çok kaptırdım. Dans ederken stresi hissetmediğimi fark ettim. Dans, başka şeyler hakkında düşünmek zorunda olmadığım, bana farklı bir dünya sunan özel bir alan gibiydi sanki. Kendimi tamamen dansa verdim. Ve bu beni gerçekten özgür ve mutlu hissettirdi. Çıkış yaptıktan sonra bile hala aynı düşünceye ve duygulara sahiptim, dans etmek en iyi cözüm.

RS: Hata yapmayı sevmemeni anlıyorum fakat bu seni kendine katı davranmaya itebilir, değil mi?

JM: Çok kısa bir eğitim dönemi geçirdim ve çıkış yaptığımızda kendimiden emin değildim, tam olarak da hazır hissetmiyordum. Hala eksikliklerim vardı. Kendilerini - zamanlarını, duygularını, kendileriyle ilgili her şeyi - yaptığım şeyi takdir etmeye ve sevmeye adayan hayranlar beni hep etkilemiştir. Bu durum bana onların hatrı ve sadakatleri için hata yapmamam gerektiğini hissettiriyor.
Dolayısıyla, kendime karşı nasıl daha yumuşak ya da nasıl daha anlayışlı olabilirim diye sorarsanız, böyle hissettiğimden (hayranlarına borçlu hissediyor) bunun benim için zor bir şey olmaya devam edeceğini düşünüyorum. İnsanlar, daha çok çalışmam gereken noktalara işaret ettiğinde ben kendime daha çok kızardım. Şimdi insanlar daha fazla çalışmam gereken şeyleri söylediklerinde minnettar oluyorum. Bu kendimi geliştirme noktasında beni
daha çok hırslandırıyor.

RS: Müzikal anlamda seni etkileyen sanatçılar kimler?

JM: Beni etkileyen birçok sanatçı var. Michael Jackson, Usher gibi. Ayrıca pek çok Koreli sanatçı da var. Ama müzikal anlamda daha çok üyelerin yaptıkları işleri izlemek beni etkiledi.(Onlardan ilham aldım)

RS: "Be" albümünün proje koordinatörüydün. Bu tecrübe sana neler kazandırdı?

JM: İlk olarak öğrendiğim şey üyelerin albüm ve müzik yapma konusunda ne kadar samimi oldukları oldu. Müzik üretmek için bolca zaman ayırmak ve büyük emek vermek gerekiyor. Müzik yapmak için böyle bir zaman ayırmam ve emek harcamam gerektiğini öğrendim.  Ayrıca ortaya iyi bir müzik çıkarmak istiyorsam çabalamalıyım. Üyelerin sürece katkılarından ve albüm üzerinde çalışma sürecimizden çokça ilham aldım.

RS: Üyelerle aranızda farklılıklar olduğunu ve yıllar geçtikçe bunun üstesinden geldiğinizi hepiniz birçok kez dile getirdiniz. Ne gibi farklılıklar olduğuna dair ayrıntı verir misin?

JM: [Gülüyor] O kadar çok ki saymakla bitmez. Hepimizin birbiriyle çatışan farklı karakterleri var. Mesela ben kendimi biraz daha yavaş, daha düşünceli veya daha içe dönük olarak tanımlayabilirim. Ama işleri daha hızlı yapmak isteyen, çok daha aktif ve dışa dönük olan üyeler var. Ve bunların yanında benden daha içe dönük ve hatta daha yavaş olan üyeler de var. Yani doğal olarak bu kişilikler sürekli çatıştı. Sanırım hepimiz bazı insanların yavaş, bazılarının ise hızlı olmasının sorun teşkil etmeyeceğine dair bir anlayış geliştirmeye başladık. 
Bazen beklemek zorunda kalabilirsin, bazen de fazla soru sorman gerekebilir. Sanırım hepimiz anlayışlı olmayı öğrendik. 

RS: 2017'de yayımlanan “Serendipity” şarkını çok seviyorum. Bir şarkıcı olarak kendini bu şarkıda oldukça zorladın. Şarkıyı kaydetme aşaması ilgili anılarını paylaşır mısın?

JM: Sanırım ilk defa sesimin tüm nüanslarını vurgulamaya ve vokalimin her bir ayrıntısına odaklanmaya çalıştım. Bunu tam olarak kayda aktardığımdan emin olmak çok zordu. Ve tüm bu ayrıntılara odaklanıp şarkıya geçtiklerinden emin olmaya çalıştığım için kayıt sürecinin çok zorlu geçtiğini hatırlıyorum.

RS: 40 yaşına geldiğinde bile BTS'in bir parçası olmayı ister misin?

JM: Bu grubunun bir parçası olmadığımı düşündüğüm bir an olmadı. Açıkçası, grubum olmadan, bir başıma ne yapardım bilmiyorum. Çıkış yapmadan önce bile amacım bu insanlarla çalışmaya ve şarkı söylemeye devam etmekti. Sanırım yaşlanıp sakal bıraktığımda ve nihayetinde dans edemeyecek duruma geldiğimde, üyelerle sahnede oturarak şarkılar söylebilmeyi, hayranlarımızla bu şekilde yakından iletişim kurabilmeyi çok isterdim. Bence bu harika da olurdu. Bu yüzden elimden geldiğince, gittiğini yere kadar bunu devam ettirmek istiyorum." 


27 Nisan 2021 Salı

Jimin Spotify'da 4 Solo Şarkısının Dinlenme Sayısı 500 Milyonu Geçen İlk Ve Tek Koreli Sanatçı!



Jimin'in solo şarkıları Spotify'da toplam 500 milyon dinlenme sayısına ulaştı. Jimin 4 solo şarkısının dinlenme sayısı 500 milyonu geçen ilk ve tek Koreli bireysel sanatçı oldu.

Jimin'in solo şarkılarının toplam dinlenme sayısı Spotify'da 500 milyonu aşmasının yanı sıra Jimin, 85 milyondan fazla dinlenim elde etmiş 4 solo şarkısı olan ilk ve tek Koreli sanatçı olma rekoruna sahip. Ayrıca Jimin'in 4 solo şarkısı Spotify'da tüm zamanların en çok stream edilen ilk 20 Korece solo şarkısı arasında yer alıyor ve 3 solo şarkısı ise ilk 10'da yer alıyor.

Spotify'ın günlük verilerine göre "Filter" üst üste 4 gün boyunca en çok steam edilen Korece solo ve b-side parça oldu. 26 Nisan'da "Filter", 428,408 stream sayısı kaydederek en çok stream edilen 5. Korece şarkı oldu. Güncel toplam stream sayısı ise 146,570,839!  

ARMY'ler Jimin'in yeni rekorunu Twitter üzerinden kutladı! İlgili hashtag ve anahtar kelime dünya gündemleri arasına girdi! 🥳 


▪︎Dünya Gündemler 
#5 #JiminSpotify500M
#10 SPOTIFY KING JIMIN

▪︎ Türkiye Gündemler 
#7 SPOTIFY KING JIMIN





Ayrıca Billboard'un Dünya Dijital Şarkı Satışları listesinde bu hafta 7. sırada yer alan "Filter" 58. haftasını geride bıraktı! 


Tebrikler, Jimin! 

Cr. JiminGlobal 


 

20 Nisan 2021 Salı

BTS'in yıldızı Jimin, "En İyi Erkek Dansçı" seçildi!


Jimin çevrimiçi global oylama sitesi olan Dabeme'nin düzenlediği "En İyi Erkek Dansçı" anketinde 1,052,977 oy alarak birinci oldu. 

Aynı oylamada 2019 ve 2020 yıllarında da birinci olan Jimin 3 yıl üst üste "En İyi Dansçı" ilan edildi. 

Tebrikler, Jimin! 🥳👏


Jimin'in Dabeme'nin oylamasını kazanarak "En iyi Dansçı" seçilmesinin ardından hayranlar Jimin'in 3 yıl üst üste birinci oluşunu kutladı. Kutlama anahtar kelilleri gündeme yükseldi. 

▪︎Dünya Gündemler 
#12 DANCE KING JIMIN
#16 Congratulations Jimin
#JiminBestDancer3ConsecutiveWins 

 ▪︎Türkiye Gündemler 
#6 DANCE KING JIMIN
#7 Congratulations Jimin

Ayrıca Jimin yine global oylama sitesi olan King Choice'ın "En İyi Erkek İdol Dansçı" anketinde 6,281,147 oy alarak 2020 yılının en iyi erkek dansçısı seçilmişti. 


10 Nisan 2021 Cumartesi

Bir Stajyerin Duymaktan En Çok Korktuğu Cümleyi Her Ay Duyan Jimin'in 6 Ay Süren Stajyerliği


Jimin You Quiz on The Block Programında Stajyerken Yaşadığı Zorluklardan Bahsetti! 

Programda geçen konuşmaların çevirisi: 


Jimin: Busan'dan geldiğim için Seoul'de bir evim yoktu bu yüzden yurtta kaldım. Zor zamanlar geçirdim ve burada kalıp kalmayacağımı bilmemenin vermiş olduğu belirsizlik yüzünden tedirgin hissediyordum ve bu durum yorucuydu. Yurda ilk geldiğimde beni Hoseok karşılamıştı. (Otobüs durağında Hoseok Jimin'i karşılamış ve Jimin'in elinde 2 valiz varmış) Bana "Jimin-ssi siz misiniz acaba?" diye sormuştu. Çalışanlardan biri olduğunu düşünmüştüm. Hoseok hyung bana "Sen de benim gibi dans etmeyi seviyorsun demek o zaman ikimiz etkileşim içinde olalım/ deneyimlerimizi paylaşalım" dedi ama gel gör ki 6 ay boyunca hiç bu anlamda etkileşim içinde olamadık. (Gülüşmeler)
 
Yoo Jae Suk: Jimin-ssi sen çıkışınızdan
6 ay önce ki bu çok kısa bir zaman dilimi takıma girdin. Ne yapıp edip burada hayatta kalmalıyım diye düşündüğün için endişe içindeydin.

Jimin: Yerimi kalıcı hale getirmek için ne yapmam gerektiğini bilmemek çok zordu. Taehyung ya da Jungkook vokal dersleri aldığında içeri girip "izleyebilir miyim?" diye sorardım ve öğrendiklerimi sabah erken saatlerde kalkarak kendi başıma uygular, pratik yapardım.

Jungkook: Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki Jimin hyung bana göre kendine en çok disiplin uygulayan ve en çok çalışan kişiydi. Jimin hyung'un o zamanlar pek uyuduğunu görmezdik. Herkesten önce uyanır ve herkesten daha geç uyurdu.

Yoo Jae Suk: Öyleyse kaçta yatıp kaçta kalkıyordun?
Jimin: Gece saat 4'e kadar çalışıyordum ve 6:30'da uyanıyorum.
Sunucu: Yani 4'te uyuyup sabah 6:30'da kalkıp okula gidiyorum
Jimin:  Evet. O zamanlar öyleydi...
Yoo Jae Suk: Yorucu değil miydi?
Jimin: O zamanlar yorucu gelmiyordu. Ayda bir babamı arayıp "Başaramaya da bilirim ama lütfen hayal kırıklığına uğramayın. Burada başaramasam bile ne yapıp edip
bir başka bir yol bulacağım. Umarım çok hayal kırıklığına uğramazsınız." derdim. Bunları yaparken vücudumun zorlandığını düşünmüyorum. Pratik odasında uyumanın sorun olmayacağını düşünürdüm ve bu yüzden bazen yere bir minder sererek uyuduğum da olurdu. Sürekli pratik yapma, azimle devam etme ve gruba girmeyi isteme noktasında bana yardımcı olan üyelerdi. "Bunu yapmana gerek yok. Hepimizin eksikleri var/amatörüz, hepimiz aynı durumdayız, bunu birlikte atlatabiliriz." diyerek beni motive ettiler.

Yoo Jae Suk: Şirketten biri sizi arıyor  dediklerinde yurttaki tüm stajyerlerin duymaktan gerçekten çok korktukları bir cümle olduğundan bahsetmişlerdi. 

Jimin: Bana bu cümle her ay söylenirdi. "Bu sefer durumun cidden tehlikede" cümlesini her ay duyuyordum.
Yoo Jae Suk: Oh, durumunun riskli olduğunu mu söylediler?
Jimin: Evet
Yoo Jae Suk: Neden durmadan bunu söylüyorlardı?
Jimin: Extra görmek istedikleri bir şeyler  olduğu anlamına geliyordu. Çaylak sanatçıları geliştirme ekibinde bir noona vardı ve bana çok yardımcı oldu. Yardımcı olmak için benimle sabahlardı.
Yoo Jae Suk: Gerçekten minnettar olduğun bir noona olmalı.
Jimin: Evet.

Jimin: Bir keresinde çok zorlandığım bir anda anne ve babamın önünde ağladığım bile oldu. Sanırım kendimi yalnız hissettim bir zamandı. Anneme hiç arkadaşım olmadığından yakınmıştım. "Arkadaşa sahip olmak için durmaksızın bir şeyler vermem/ödemem gerekiyormuş gibi geliyor" demiştim. İnsanların beni her yönümle görmek istemediğini hissediyordum. "Neden etrafımda önce bana dair şeyleri soracak biri yok?" diye düşünürdüm. Bir sanatçı ya da ünlü olarak değil de bana "sen nasılsın/ne düşünüyorsun?", "Benim (ünlü/şarkıcı olma) ile ilgili bir takım soru işaretlerim var, peki ya senin?" şeklinde konuşmalar yapabileceğim arkadaşlarım olmasını istiyordum. Fakat bir arkadaşım bana "Yanında üyeler var, ben varım ve diğer insanlar var. Tüm bu kişilere sahip olduğun sürece yeterince iyi bir hayat sürebileceğini düşünmüyor musun?" demişti. Bunu hiç unutmadım.

Başarıların omuzlarına yüklediği sorumluluk hakkında: 

Jimin: Sürekli bunun çok korkutucu olduğunu söyleyip duruyorduk. O kadar da mükemmel insanlar değildik. Daha çok başarı elde etmeye devam ettikçe üzerimizde baskı hissettik. Kendi içimize baktığımızda omuzlarımızda sorumluluğunu hissettiğimiz birçok şey vardı. Hepimiz böyle hissettik.


Jimin'in etrafındaki herkes onun ne kadar azimli ve gayretli biri olduğunu hep söylüyor. Üyeler Jimin için: 

Jin: Jimin'in kendini geliştirme konusunda asla sınırı yok. Ne zaman pes edecekmiş gibi hissetsem Jimin'e bakarım ve onu pratik yaparken bulurum.
J-Hope: Jimin gayretin sonuç verdiğini unutmamamı sağlayan biri. Bana ilham veriyor. Ondan öğrenecek çok şey olduğunu düşünüyorum.
Suga: Jimin pes etmenin ne demek olduğunu bilmiyor. Yaptığı her şeyde elinden gelenin en iyisini yapıyor ve bu beni gururlu hissettiriyor. Onun azmini seyretmek benim tutkum.


Çeviri: Ayşegül 
Cr: JiminGlobal 

9 Nisan 2021 Cuma

Jimin'in Peri Masalı Röportajı Soru&Cevap


Neden bu masalı seçtin?
Fotoğraf çekimlerinde iyi görüneceğimi düşündüğüm için bu masalı seçtim.

Çekimlerde en çok dikkat ettiğin nokta neydi?
Peri masalı gibi gözükebilmesi için
için stil ve tasarıma özen göstermeye çalıştım.

Fareli Köyün Kavalcısı ile ortak noktanız nedir?
Sanırım karakterimiz… Ben çok şen şakrak, şakacı biriyimdir ve yardıma ihtiyaç duyulduğunda yardım etmeyi seven bir yapıya sahibim fakat haksızlığa uğradığımda ben de sessiz, tepkisiz kalamıyorum bu sebeple çok fazla benzer yönümüz olduğunu düşünüyorum.


Masalın en akılda kalan kısmı? 
Masal kitabının kapağı sanırım. Kapak resmi hikayenin bütününü açıklıyor. 

Masalın sonunu beğendin mi?
Şahsen küçükken sonunu gerçekten sevdiğimi düşünmüştüm. Ana karakterin çok haklı olduğunu düşünüyordum ve ödüllendirilmediği için üzülmüştüm dolayısıyla hikayenin sonu bana güzel gelmişti ama şimdi tekrar baktığımda daha iyi bir şekilde sonlanabilirmiş aslında diye de düşünmedim değil.

Hikayenin sonunu nasıl değiştirirdin?

Bunun hakkında kafa yordum fakat bence bu masalın sonu olduğu gibi kalmalı.

Küçükken masal okumayı sever miydin?
Masal okudum okumasına ama çok fazla okumadım. 


ARMY'lere okumaları için hangi masalı tavsiye etmek istersin?
"Kongjwi and Patjwi" masalını okumalarını tavsiye ederim. Hehe millet, Patjwi gibi siz de birine zorbalık ederseniz insanlar sizden nefret eder.

Fareli Köyün Kavalcısı en sevdiğin masal mı?
Çok masal okumayan biri olduğumdan bildiğim çok fazla masal yok ama ilerde fırsat bulur da okursam ARMY'lerimize tavisye edeceğime söz veriyorum.

Kaval çalarak kimi kendine çekmek isterdin?
ARMY'yi! Düşünmeye bile gerek yok cevap tabi ki ARMY!

Kavalınla hangi şarkıyı çalardın?
Şu anki bana sorarsanız “Filter” derdim. "Filter" buna çok iyi uyan bir şarkı olurdu. Dinleyicileri büyülemeyi ve cezbetmeyi hedefleyen bir şarkı olduğu için mükemmel bir seçim olurdu.

ARMY'lere peri masallarındaki gibi bir mesaj ilet lütfen!
ARMY'yi seven BTS çok uzun zaman şarkı söyledi ve birlikte dans edip eğlenerek sonsuza dek mutlu yaşadılar. 

2. Bölüm: Hangisi Tercih Edersin? 

Noel: Tüm yıl boyunca ağlamamak ve bir hediye almak mı, istediğiniz kadar ağlamak ve hediye almamak mı?
Ağlamayı seçiyorum. Yaşım ilerledikçe, gözyaşlarını tutmanın iyi olmadığını anladım. Ağlama isteği gelince ağlamalı insan. Gözyaşlarını bastırmaktan daha kötü bir şey yoktur.

Heungbu ve Nolbu: Kabağı açmak mı yoksa açmamak mı?
Ne olursa olsun açardım. Merakını zapt edebilen bir tip değilim ve Heungbu & Nolbu hikayesini bildiğim için de kabağı açardım.

Heungbu ve Nolbu: Joseon Hanedanlığının son dönemlerinde yazılmış bir kore hikayesidir. Merak edenler
buradan okuyabilir.


Külkedisi: 11.59'a kadar kalmak mı, 11'de bolca vakit varken orayı terk etmek mi?
İyi biri gibi görünmek isteseydim saat 11'de bolca vakit varken gitmek derdim ama ben 11.59'a kadar kalırdım. Yani bu riskli saatte. İşe giderken de her zaman böyle yapıyorum.

Dürüst Oduncu: "Altın balta benim" demek mi ya da doğruyu söylemek mi?
Doğruyu söylerdim. Yalan söylemeyen biri olduğum için yalan söyleyerek altın baltayı alsam bile hayatımın geri kalanı boyunca kendimi kötü hissederdim. Ayrıca, bu yükle yaşamak da istemem.

Kaplumbağa ve Tavşan: Tavşanı uyandırmak mı, uyandırmamak mı?
Tavşanın fotoğrafını çeker öyle yanından geçip giderdim. Muhtemelen tavşanla bir fotoğraf çeker sonra sessizce oradan uzaklaşırdım. Aslında tavşanı uyandırmak da eğlenceli olabilir. Tavşanı uyandırmak diyorum.

Küçük Deniz Kızı: Bacaklar için sesini takas etmek mi yoksa prensle gerçek benliğinle tanışmak mı?
Prensle gerçek benliğimle tanışmak. Prens, onunla farklı bir görünümde tanışmamdan hoşlanmayabilir.

Ağustos Böceği ve Karınca: Zengin ama zaman açısından fakir olmak mı, fakir ama zaman açısından zengin olmak mı?
Fakir ama zaman açısından zengin ağustos böceği olmak derim. Bu, olaya/duruma nasıl baktığınız ile ilgili. Eğer vaktiniz bol olursa fakir ağustos böceği bile zengin bir ağustos böceği olabilir, tabii ki! Evet, ben böyle düşünüyorum.

Küçük Kibritçi Kız: Her seferinde bir kibrit yakmak mı, yoksa tek seferde tüm kibriti yakmak mı?
Her seferinde bir tane yakmayı seçerdim çünkü ben realist biriyim ve beni daha uzun süre hayatta tutacak yolu seçerdim. Hepsini bir kerede yaksam riskli olabilir bu yüzden muhtemelen birer birer yakardım.

Peter Pan: Zarif bir şekilde yaşlanmak mı ya da sonsuza dek genç kalmak mı?
Zarifçe yaşlanan bir Peter Pan, benim seçebileceğim bir şey değil. Sonsuza dek genç kalan Peter Pan olmayı seçerdim. Zarif ve klas bir şekilde yaşlanmak isterdim ama bir erkek grubunda olduğumu göz önünde bulundurursak, böyle görünmeye devam etmek istiyorum.


Çeviri: Ayşegül & Beri  💜

2 Nisan 2021 Cuma

Jimin Christmas Love Şarkısının Yapım Aşamasından Bahsetti!


Jimin "Christmas Love" şarkısının yapım aşamasını anlattı. 

"Şarkı neredeyse yayımlanmayacaktı. Çünkü melodisini yapmıştım fakat şarkı sözlerini ayarlayamamıştım. Nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyordum. 5 gün kala neredeyse pes edecektim. Namjoon Hyung'dan ve üyelerden yardım da isteyemiyordum. Çünkü hepsi çok bitkin, meşgul ve yorgundu, hasta olan üyeler de vardı. Evde biraz daha uğraşıp olmazsa pes etmeye karar vermiştim. Fakat tam o sıralarda Namjoon hyung beni aradı. Bana şarkının ilk bölümünün sözlerini gönderdi. Onun o kadar meşgul olmasına rağmen sözleri gönderdiğini görünce yapmam gerektiğini düşündüm. Bu yüzden sabah programım olmasına rağmen geç saatlere kadar çalıştım. Akşam 9'dan sabah 4'e kadar uyumadan sürekli çalıştım ve 2. bölüm, nakarat ve geçiş bölümünü yazdım. Namjoon hyung'la gözden geçirerek ilk bölümün sözlerinde bazı değişiklikler yapmaya karar verdik. Sonrasında 2 gün içinde hızlıca kaydı bitirdim."  

Jimin'in "Christmas Love" şarkısı yayınlandıktan sonra birçok medya şarkıdan bahsetti. Yorumlara göz atalım.

Bollywood Hungama 

"Christmas Love, hepimizin hayatlarımızda ihtiyaç duyduğu tesellinin somut bir örneğidir. BTS'ten Jimin yeni şarkısı Christmas Love ile Noel'in ruhunu yansıtıyor ve kaleme aldığı hayat dolu mesajıyla bu şarkıyı yayınlama nedenini belli ediyor. Jimin, Noel'e olan sevgisini ve geçmişteki değerli anılarını etkili bir biçimde ifade ediyor. Jimin, özellikle de herkesin Noel bayramında iyi hissetmek için bir tür güce ihtiyaç duyduğu bu yılda, mükemmel vokali ve anlamlı mesajıyla herkesin kalbine çokça huzur ve neşe getirdi. 

Noel aşkı
Noel aşkı
Beklediğim noel günü, bugün
Tüm gücümle koşturuyorum etrafta Şuradaki küçük çocuk gibi
Bulutların üzerinde uçuyorum sanki
Hikayemi duyan birileri varsa
Tam şu an zamanı durdurabilir mi...


Consequence of Sound 

"Jimin'in 'Noel Aşkı' taze kar örtüsü gibi parıldayan kıpır kıpır bir pop parçası. Bununla birlikte parçanın ismindeki “aşk” belirli bir kişiyle ilgili değil daha çok yılın bu zamanının getirdiği duygu ile alakalı." 


Mumbai Mirror 
"Jimin'in çok sevdiği bir çocukluk anısını sarmalayan tatlı tonda bir parça!

Sıcak bir şöminenin yanında dinlemek isteyeceğiniz bir şarkı... parçaya Jimin'in yumuşak sesinin kattığı nostaljik bir hava hakim."

Jimin'in "Christmas Love" şarkısını üzerimize ansızın, sobok sobok yağdırmasının üzerinden 100 gün geçti. 

Jiminie herkesin iyi hissetmeye ihtiyaç duyduğu anda taze kar örtüsü gibi parıldayan kıpır kıpır parçası ile mutluluk ve neşe getirdi. 

Teşekkürler Jiminie 🤧💜😍
#ChristmasLove100days ❄


Haberlerin çevirisi: Army, Aysun, Ayşegül





28 Mart 2021 Pazar

Jimin'in Rekor Kıran Hit Parçası Filter'ın Başarıları


Jimin'in rekorlara doymayan hit parçası Filter'ın başarılarına göz atalım! 

▪︎BTS'in Map of The Soul 7 albümü yayınlandıktan sonra Jimin'in "Filter" şarkısı  Spotify'da ilk günde 2,217,097 stream kaydetti. Jimin platformda Koreli solo sanatçılar arasında en yüksek çıkışı gerçekleştirerek rekor kırdı. İlk günde en çok dinlenen solo şarkı oldu. 

▪︎ Billboard'un Hot 100 listesine #87. sıradan giriş yaptı. 

▪︎ Rolling Stone Hot 100 listesine #86. sıradan giriş yaparak bunu başaran ilk Korece solo şarkı oldu. 

▪︎ Billboard Kanada Hot 100'e #88. sıradan giriş yaptı. 

▪︎Şarkı Spotify'ın Global En İyi 50 listesine #33, Amerika En İyi 50 listesine #38. sıradan giriş yaptı.

▪︎Japonya #54, Ingiltere #66, Kanada #59, Fransa #133, Almanya'da ise #170. sırada yer alarak toplamda 54 ülke ve bölgede Top 200 listesinde girdi. 9 ülke ve bölgenin Viral 50 listesine girdi.

▪︎Kore listelerinde başlık şarkısından sonra ikinci sırada yer aldı. 
#2 MelOn
#2 Flo 
#2 Bugs 
#2 Soribada
#2 Genie 

▪︎Melon'da #2. sıraya yükselerek MOTS:7 albümünde en yüksek liste sırasına sahip solo şarkı oldu. 10 dakika içinde 10M beğeniye ulaştı. İlk 1 saat içindeki dinleyici sayısı 81376'yı gördü.

▪︎"Filter" İngiltere'nin Single listesine #100. sıradan giriş yaptı. Listeye girebilen tüm zamanların ilk ve tek b-side korece parçası oldu. Jimin, J-Hope ve Psy'den sonra listeye girilebilen 3. Koreli solo sanatçı olmayı başardı. "Filter" başlık parçası veya bağımsız bir single olmamasına rağmen listeye girebilen ilk ve tek Korece solo şarkı olmayı başardı. Tüm zamanların listeye girebilen 4. korece solo şarkı.


▪︎"Filter" 10 Ekim 2020 tarihinde Billboard'un Dünya Dijital Şarkı Satışları listesinde 1. numaraya yükselerek MOTS:7 albümünden bunu başaran 4. şarkı ve 2. solo oldu. Genel sıralamada ise BTS'in bunu başaran 23. şarkısı oldu. 


▪︎Billboard'un Dünya Dijital Şarkı Satışları listesinde 52. haftasını tamamlayan "Filter" listede tam bir yıl geçirdi. BTS'in listede 1 yılını tamamlayan 15. şarkısı oldu.

▪︎"Filter" Koreli erkek sanatçıya ait olup 100, 110, 120, 130, 140 milyon dinlenme sayısına en hızlı ulaşan solo şarkı olmayı başardı. Aynı zamanda bu sayılara en hızlı ulaşan Kore solo yan şarkı oldu. 

▪︎"Filter" 51 milyon tıklanarak YouTube’da tüm zamanların en çok izlenen solo şarkı audiosu oldu! 

▪︎BTS'in Map of The Soul: 7 albümünden Jimin'in solo şarkısı"Filter" Amerika'da 300 bin birim satış elde etti. Albümden bu satış rakamına ulaşan ilk solo şarkı oldu.
"Filter" 300 bin ile 2020'nin en yüksek satış rakamına ulaşan Korece solo şarkısı oldu. 

▪︎ "Filter" Melon'da 115 milyon streame ulaştı. Platformda tüm zamanların en çok stream edilen idol grup solo şarkısı olarak rekorunu genişletti. 

▪︎ "Filter" Genie'de 900 bin benzersiz dinleyici sayısında ulaştı! 'MOTS:7' albümündeki şarkılar arasında en yüksek dinleyici sayısına sahip olan solo şarkı olarak kalmaya devam ediyor.  

▪︎ "Filter" Melon'un yıl sonunun en iyi 100 şarkısını sıraladığı hem yerel hem de kapsamlı genel listesinde en yüksek sıralamayı elde eden grup solo şarkısı olarak tarihe geçti. 

▫Yerel: #69
▫Genel: #77

▪︎"Filter" ve "Friends" şarkıları 10. Gaon Müzik Listesi Ödülleri'de “Yılın Sanatçısı - Dijital” ödülü için aday oldukları Şubat ayı kategorisinde 5 ve 4. sırada yer aldı.  Jimin ilk kez adaylık elde etti ve solo bir şarkıyla aday olan ilk BTS üyesi oldu. Aynı zamanda yapımcılığını üstlendiği bir şarkı ile aday olan ilk BTS üyesiydi. Filter, idol grubuna ait bir şarkı olarak Gaon Müzik Ödülleri'nde "Yılın Şarkısı - Dijital" ödülü için adaylık elde eden ilk ve tek Korece solo ve b-side solo parça oldu.

▪︎"Filter" Gaon'da 100M ve 200M dijital puana albümden en hızlı ulaşan solo şarkıydı. Gaon yıl ortası raporuna göre "Filter" idol grubuna ait bir şarkı olup 2020 yılında en çok stream edilen solo şarkı oldu.

▪︎ Gaon Dijital Listesine göre erkek grup şarkılarının 2020 yılında elde ettiği dijital puan sıralamasında  "Friends" #7,  "Filter" ise #8. sırada yer aldı. "Filter" en yüksek dijital puana sahip olan solo olarak yılı tamamladı. 
Grup ve solo tüm şarkıları içeren Gaon Yıl Sonu Dijital Listesinde "Filter", 235,636,927 puanla 97. sırada yer alarak bir ilki başardı. 
Gaon tarihinde ilk kez, idol gruba ait bir solo şarkı en iyi 100 listesine girdi. Filter bunu başaran ilk ve tek Korece solo parça oldu.

▪︎"Filter" Orta Doğu'nun en büyük müzik stream platformu Anghami'de 800 bin streame ulaştı. Jimin bu platformda 800 bin dinlenim sayısına ulaşmış 3 solo şarkısı olan ilk ve tek Koreli bireysel sanatçı olarak yeni bir rekora imza attı. 


▪︎ "Filter" Amazon'un dijital müzik - en çok satanlar şarkılar (genel) ve en çok satan uluslararası şarkılar kategorilerinde 1 numaraya yükseldi. Bu platformda 2020'nin en çok satan solo şarkısı olarak yılı tamamladı. Şu an 2021'in en çok satan 2. şarkısı olarak başarısını sürdürüyor. 

▪︎Jimin'in solo şarkısı "Filter" Hindistan'ın 2. en büyük müzik stream platformu JioSaavn'da 600 bin streame ulaştı.
Filter, JioSaavn'da 2020'nin en çok stream edilen Korece solo & b-side parçası oldu.

▪︎ "Filter" 2020 yılında Spotify'da en çok stream edilen erkek grup şarkıları listesinde 5. sırada yer aldı. Yılı 115 milyon streamle tamamlayan "Filter" listede en yüksek sıralanan solo & b-side parça oldu! 

▪︎"Filter" 2020 yılında Spotify'da Koreli sanatçıların en çok stream edilen şarkıları listesinde yılı 10. sırada tamamladı ve 2020'nin en çok stream edilen Korece solo & b-side parçası olarak tarihe geçti.

▪︎2020 yılında Spotify'da BTS'e en çok dinlenme kazandıran şarkılar listesinde ise 6. sırada yer aldı. BTS'e en çok dinlenme kazandıran solo & B-side parça oldu.  

▪︎"Filter" 200 binden fazla shazamlandı! MOTS:7 albümünden 200 bin shazama ulaşan ilk solo şarkı oldu. "Filter" MOTS:7'nin en çok shazamlanan solo şarkısı olmasının yanı sıra 2020'nin de en çok shazamlanan Korece solo b-side parçası oldu. 

▪︎"Filter" 2020'nin en çok shazamlanan 4. solo şarkısı. Başlık parçası ve OST olmayarak 2021'de en çok shazamlanan Korece solo parça oldu. 

2020'nin En Çok shazamlanan Korece Solo Şarkıları: 

#1 Any Song
#2 Maria
#3 Start Over (OST)
#4 Filter


▪︎Genius Korea 2020'nin en iyi K-pop şarkılarını açıkladı. "Filter" Genius listesine BTS'in en iyi #5. şarkısı (en yüksek solo) olurken, en iyi K-pop şarkıları listesinde #20. sırada yer aldı. 

#GeniusCharts | 2020'nin En İyi BTS Şarkıları 

1. Dynamite
2. ON
3. Life Goes On
4. Black Swan
5. Filter

▪︎ "Filter" Billboard Amerika Dijital Şarkı Satışları Listesinde en çok hafta geçiren Korece solo şarkı oldu! İlk olarak 4.sıradan listeye giriş yapmıştı. En son 35. sıradan listeye yeniden giriş yapan "Filter", 4 haftaya ulaşarak listede tüm zamanların en çok hafta geçiren solo b-side parçası olmayı başardı. Koreli sanatçılara ait olup Billboard Amerika Dijital Şarkı Satışları Listesinde en çok hafta geçiren şarkıların sıralaması: 

1. Gangnam Style
2. Dynamite
3. Gentleman
3. Boy With Luv
3. Ice Cream
3. Make It Right
3. Filter 

▪︎ Spotify 2020'nin en iyi K-pop parçalarını listeledi. "Filter" 11. sırada yer alarak listede en yüksek sıralanan solo parça oldu. Aynı zamanda BTS'in en popüler 5. şarkısı.

▪︎Rolling Stone India, 2020 yılında Hindistan Spotify'da en çok dinlenen K-pop sanatçılarını ve şarkılarını açıkladı. "Filter" en çok stream edilen 7. şarkı oldu. Aynı zamanda 2020'nin en çok stream edilen Korece solo şarkısı oldu.

▪︎"Filter" 112 ülkenin iTunes listesinde 1 numaraya ulaştı. iTunes tarihinde en çok ülkede birincilik elde eden b-side solo oldu. Solo şarkılar arasında ikinci olurken genelde ise üçüncü.

iTunes'da en çok ülkede birincilik elde eden ilk 3 şarkı: 

#1 Sweet Night - 118
#2 Your Eyes Tell - 116
#3 Filter 112

Jimin'in tüm solo şarkıları Türkiye iTunes listesinde 1 numaraya ulaşmıştır.

☆ iTunes Türkiye #1

✅ Filter
✅ Friends 
✅ Serendipity (Full Length Edition) 
✅ Lie
✅ Intro: Serendipity 



TR. BTSJMTURKEY/ Twitter 
CR. JiminGlobal/Twitter