31 Aralık 2020 Perşembe

Jimin'in Yeni Yıl Mesaji


Jimin'in yeni yılı kutlama mesaji:

"Merhaba ben Jimin. 2020 yılı herkes için çok zor bir yıldı. 2019'u bitirirken aramızda bir konuşma geçmişti. 'Yaşımız ilerledikçe artık şimdiki gibi (tutkulu) dans edemeyeceğimiz için 2020 turumuzda son bir kez, canımızı dişimize takıp, her şeyimizi ortaya koyalım' şeklinde bir söz vermiştik. Bu yüzden bunun verdiği heyecan ve korku dolu hislerlerin ağırlığı ile 2020'ye girmiştik fakat tüm moralimiz alt üst oldu.

Balonumuza iğne batırılmış gibiydi...her şey söndü. Durumu kabullenmek zordu, ağırlığı fazlaydı, yaptığımız büyük planlar bozulduğu için ne yapacağımızı bilemedik. Çalışıyor olsam da olmasam da ne yapıyor olduğumu anlamaz bir haldeydim. Böyle bir şeyin olmasını beklemiyorduk ve herkes bu zor süreçten geçiyordu. Sadece biz değil, elbette bizden çok daha fazla zorlanan birçok insan vardı ve onların yanında zorlandığımı söylemem doğru olmaz. Ama yine de zamanı iyi değerlendirip kendimi toparlamaya çalıştığım bir yıldı. Hepinizin bu yılı nasıl geçirdiğini merak ediyorum ve her birinizle konuşmak istiyordum fakat bunu yapamadığım için üzgünüm. İşinizde zorluklar yaşadınız. Öğrenciler eğitimlerinde, yetişkinler kendi sorumluluklarımda ve sağlık personellerimiz de...her bir meslek çalışanları için zor bir süreçti.

Hepiniz çok çalıştınız. Yeni bir yıla girdik ve güzel gelişmeler var. Umarım hepimiz bir süre daha dikkat ederiz ve çok yakında güzel günlere kavuşuruz. 2021'de bir kez sadece bir kez olsun sizinle buluşmak ve konser vermek istiyorum. Hedefim bu. Elde etmek istediğim diğer başarılardan ziyade sizi görebilmek en büyük arzum.
Umarım o güne kadar herkes sağlıklı ve mutlu kalır. 2020 yılı için çok teşekkür ederim ve umarım 2021'de de birlikte güzel günlerimiz olur. Mutlu yıllar~ "


"Her kışın ardından baharın gelmesi gibi (zorlukların ardından) mutluluk da bu yıl sizleri bulacak."


Jimin'in New Year's Eve Live kapanış konuşması: 

"Üyelerle birlikte bazen eski videolarımızı izlediğimizde utanç verici çok fazla sahneler var diye düşünüyordum fakat şimdi izlerken gülüp geçilen eğlenceli anılara dönüştüler. 

Çok uzak olmayan gelecekte de sizinle şimdiki hallerimize bakıp "vay be o zamanlar sanki hiç bitmeyecekmiş gibiydi fakat hepsi geçti gitti" diyebileceğimiz günlere bir an önce kavuşmayı diliyorum. Her zaman minnettarım ve sizi seviyorum. 

Millet, yeni yılda şansınız bol olsun, mutlu yıllar!" 

Cr: JIMINI95s 
Tr: Ayşegül & Swaminus


30 Aralık 2020 Çarşamba

Army'ler Jimin'in Promise Şarkısının 2. Yıl Dönümünü Kutluyor


Promise'in 2. yıl dönümü kutlu olsun! 🎉

Jimin 30 Aralık 2018'de SoundCloud üzerinden "약속" (Promise) adlı parçayı yayınlayarak herkesi şaşırtmıştı. Şarkı yayınlanır yayınlanmaz ilk 24 saatte 8.5 milyon dinlenim elde ederek en büyük çıkışı gerçekleştirmiş, Drake'in rekorunu kırmıştı ve hâlâ rekorunu koruyor. Şarkı daha sonra 
SoundCloud'un 2019'u gözden geçirdiği "2019 Playback" listesinde "Buzziest Drop" (En Çok Ses Getiren Parça) başlığı ile yer aldı. Jimin bu listedeki tek Koreli sanatçı, "Promise" ise listede ballad türünde yer alan tek Korece şarkı olmuştu. 

“Promise”  şimdiye kadar SoundCloud'da 254 milyon streame elde etti ve Soundcloud'un en çok stream edilen Korece şarkısı, aynı zamanda tüm zamanların en çok stream edilen 2. şarkısı olarak rekorunu koruyor. 

"Promise" platformda şimdiye kadar en çok stream edilen, en yüksek sıralamayı elde eden, en çok beğeni alan ve repost edilen K-pop şarkısı aynı zamanda BTS'in en çok stream edilen ve beğeni alan şarkısını. Ayrıca 254M streame ilk ve en hızlı ulaşan Korece şarkı.

Hayranlar Twitter'da #2YearWithPromise, #약속과_함께한_2주년 (Promise'in 2. yılı kutlu olsun) hashtaglerini gündeme sokarak Promise'in 2. yıl dönümünü
kutladılar. 


#약속2주년축하해 etiketi Kore gündemine #1. sıraya yükseldi. 


#2YearsWithPromise etiketi Dünya gündemine #1. sıraya yükseldi. Amerika başta olmak üzere 8 ülkede 1. sıraya çıktı. Toplamda 31 ülkede gündem konusu oldu. 
"Zor zamanlar tecrübe ettiğinizde umarım bu şarkıyı dinleyip huzur bulursunuz." 

"İlk şarkım olduğu için hem endişeli hem de mutlu hissediyorum. Hepsinden öte hayranlarımıza söz verdim. Bundan sonra da onlar için şarkı yapmaya devam etmek istiyorum."

"Bu şarkıyı yaparken kalbini açamayan, yanlız başına zorluk çeken insanları düşündüm ve şarkının onlara küçük de olsa teselli verebilmesini dileyerek yazdım." 

- JIMIN




28 Aralık 2020 Pazartesi

Jimin'in "Christmas Love" Şarkısında Geçen "Sobok Sobok” (소복소복) Ne Anlama Geliyor?


Jimin'in "Christmas Love" şarkısında geçen "sobok sobok” (소복소복) ne anlama geliyor?

"Sobok sobok” kelimesinin anlamını öğrenmek isteyen I-Army'ler Kore dilinin inceliklerini araştırmaya koyuldu. Kore medyası Jimin'in Kore dilinin dünyaya yayılmasına öncülük ettiği için övdü. 

Army'ler kelimeye aşık oldu fakat kulağa hoş gelen bu tatlı kelimenin İngilizce karşılığı yok. Peki ne anlama geliyor?

"Sobok sobok" bir idyofondur yani sesleri kulağa ifade ettiği anlam gibi gelen sözcük. Bir düşüncenin seste canlı bir temsili. (ideophoneIdyofonlar da ses yansımalarını içermekle birlikte, bununla sınırlı değildir. Bu tür yaygın olmayan "duyumsal" kelimelerin İngilizcede tam karşılığını bulmak zordur. İngilizcede en çok bilinen idyofon sözcüklerden biri, ışıkların veya yıldızların parıltısını tanımlamak için kullanılan "Twinkle twinkle" olacaktır. 

Daha çok hafif kar yağışını tanımlamak için kullanılan (tek bu anlamda ve her zaman kullanılmasa da) sobok sobok, çok hafif bir şeyin (kar taneleri gibi) düşerek yığıntı oluşturması ile ilgili hayali ses ya da ilişkili
görseldir. Yani nazik ve hafifçe yağan kar tanelerinin zemin üzerinde oluşturduğu yumuşak, güzel bir kar tabakası/yatağı.


İşte bir bisikletin üzerine birikimiş sobok kalınlığında kar tabakası.


Başka şeyler de sobok şeklinde birikebilir - örneğin bu rendelenmiş buzlu tatlıdaki malzemeler gibi...


Sobok Sobok adlı bir kafeden! Şimdi daha anlaşılır oldu, değil mi?

Sobok sobok'un anlamı I-ARMY'leri daha da derinden yaraladı. Birçoğu Sobok sobok'da olduğunu gibi çevirilerde birçok anlamın kaybolduğunu gördükleri için BTS'in içeriklerinden sadece yarısını aldıklarını hissettiklerini dile getirdi.

Hayranlar bazı tepkileri:  

"Sobok sobok kelimesinin anlamını çok merak ediyorum."
"Telaffuzu çok tatlı."
"Korece zengin ve duygu yüklü bir dil"
 "Sobok sobok'a aşık oldum" 
"Sobok sobok'un anlamını karşılayacak İngilizce kelime olmadığı için çok üzgünüm" "BTS'in, Jimin'in konuşmalarını ve şarkı sözlerini tam olarak anlamak için Korece öğrenmek istiyorum."


Kaynak: Koreaboo, Naver 

26 Aralık 2020 Cumartesi

Jimin'in "Christmas Love" Şarkısı İlk 24 Saatte En Çok Görüntülenen Korece Audio Şarkı Videosu Oldu


24 Aralık'ta yayınlanan Jimin'in "Christmas Love" şarkısı 25 Aralık'ta YouTube'da 10 milyon streame ulaştı. YouTube tarihinde 10 milyon görüntülenme en hızlı ulaşan Korece audio şarkı videosu olarak rekor kırdı.



Youtube audio videoları için ilk 24 saatte elde ettiği rekorlar:

En çok görüntülenen Korece şarkı
En çok görüntülenen Korece solo şarkı
Koreli erkek sanatçıya ait en çok görüntülenen şarkı videosu



"Christmas Love" audio şarkı videosu YouTube'un dünya çapında trend olan videolar listesinde #2. sıraya yükseldi. Dünya çapında trend olan müzik videoları listesinde ise #1 numaraya ulaştı. 71 ülkede trend videolara yükseldi. Video şu ana kadar 12M görüntülenme ve 2.2M beğeniyi aşmış durumda.



"Christmas Love" SoundCloud'un tüm müzik türlerini içeren, en çok dinlenen 50 şarkının sıralandığı listede #5. sıraya yükseldi. Yayınlandıktan sadece 14 saat sonra #5. sıraya yükseldi. Bunun yanı sıra yine tüm müzik türlerini içeren yeni şarkıların sıraladığı listede ise #1 numaraya ulaştı. 

Jimin: Şarkı ile yayınlandığım notu okuyanlar nedenini biliyor fakat içinde bulunduğumuz durum malum ve farklı şartlar altında zorluk çeken birçok insan var ve dinlediklerinde kısa bir süreliğine de olsa mutlu olmalarını ümit ederek şarkıyı hediye etmek istedim. 


Bu güzel hediye için sonsuz teşekkürler Jimin. 



24 Aralık 2020 Perşembe

Jimin'in "Christmas Love" Şarkısının Türkçe Çevirisi


Jimin bugün Army'lere mükemmel bir  Noel hediyesi vererek "Christmas Love" şarkısını yayınladı. Şarkının yapımında Jimin ile birlikte Slow Rabbit ve RM yer aldı. 


Jimin "Christmas Love" şarkısını yayımlamasının sebebini açıkladığı sıcacık bir not da paylaştı:


"Merhaba millet, ben Jimin. Noel hediyenizi güzelce teslim aldınız mı? Şarkıyı size dinletmeyi çok istemişim ve şimdi bunu yapabildiğim için çok mutluyum. Bugün bu şekilde gelmemin sebebi aslında size bu zor zamanda neden böyle neşeli, canlı bir şarkı yayınlandığımdan bahsetmek istememdi. Şarkıyı dinlediğinizde anlayacaksınız zaten bu şarkıya en çok sevdiğim çocukluk anılarımdan biri olan ilk kar yağışını gördüğüm anda hissettiklerimi yansıtmak istedim. Yaşımız ilerledikçe gençlik günlerimize duyduğumuz özlem artıyor. Şu an bu durumu yaşıyor olsak da olmasak da toy ve daha masum olduğumuz o eski günlere dönmek istediğimizi hep düşünürüz. Büyüdükçe sorumluluklarımız arttı ve masum benliğimizi olgunlaştıran bu sorumluluk duygusunun içimizdeki hisleri saklamamıza yol açıp açmadığı düşünmeme sebep oldu. Ama sanırım hala bu masumiyeti koruyoruz. Öyleyse size biraz klişe gelebilir fakat içimizde saklanan çocuğu dışarı çıkarsak nasıl olur? Bence o gün bugün olsa güzel olur. Hepiniz her zaman sevimeyi hak ediyorsunuz. Evet biraz utanç verici olsa bile bunu cringe bulmak yerine birlikte eğlenirsek güzel olur. Yazdığım bu şatafatlı yazıyla karşılaştırıldığında eksikleri olan bir şarkı fakat hepinizi mutlu etmeyi umut ederek şarkıyı yapmak için çok çalıştım. Umarım şarkıyı dinlerken anılarınızla buluşursunuz."


Şarkının Çevirisi: 

Noel Aşkı

Sana aşığım Noel
Sen biriciksin

Uzun zamandır Noel'i bekliyordum
Gözlerim beyaz yollarda
Dün gece rüyamda kar yağdığını gördüğümde
Örtünün altında tüm gün onu bekledim

Sana aşığım Noel
Lapa lapa yağan
Beyaz kar gibi
Günüme yağ

Sana aşığım Noel
Sen biriciksin
Keşke bugün sonsuza dek sürse

Noel aşkı
Noel aşkı
Sonsuza dek kalbimde kal

Noel aşkı
Noel aşkı
Beklediğim Noel günü, bugün

Tüm gücümle koşturuyorum etrafta şuradaki küçük çocuk gibi
Bulutların üzerinde uçuyorum sanki
Hikayemi duyan birileri varsa
Tam şu an saati durdurabilir mi?

Sana aşığım Noel
Lapa lapa yağan
Beyaz kar gibi
Günüme yağ

Sana aşığım Noel
Sen biriciksin
Keşke bugün sonsuza dek sürse

Aslında, beni bırakıp gidersin diye korkuyorum
Bugün çok kısa çünkü
Seni bekleyen benim için biraz daha kalamaz mısın?

Sana aşığım Noel
Lapa lapa yağan
Beyaz kar gibi
Günüme yağ

Sana aşığım Noel
Sen biriciksin
Keşke bugün sonsuza dek sürse

Noel aşkı
Noel aşkı
Sonsuza dek kalbimde kal

Noel aşkı
Noel aşkı
Beklediğim Noel günü, bugün

Eng Trans. Cr: doolsetbangtan
Çeviri: Ayşegül & Army