28 Aralık 2020 Pazartesi

Jimin'in "Christmas Love" Şarkısında Geçen "Sobok Sobok” (소복소복) Ne Anlama Geliyor?


Jimin'in "Christmas Love" şarkısında geçen "sobok sobok” (소복소복) ne anlama geliyor?

"Sobok sobok” kelimesinin anlamını öğrenmek isteyen I-Army'ler Kore dilinin inceliklerini araştırmaya koyuldu. Kore medyası Jimin'in Kore dilinin dünyaya yayılmasına öncülük ettiği için övdü. 

Army'ler kelimeye aşık oldu fakat kulağa hoş gelen bu tatlı kelimenin İngilizce karşılığı yok. Peki ne anlama geliyor?

"Sobok sobok" bir idyofondur yani sesleri kulağa ifade ettiği anlam gibi gelen sözcük. Bir düşüncenin seste canlı bir temsili. (ideophoneIdyofonlar da ses yansımalarını içermekle birlikte, bununla sınırlı değildir. Bu tür yaygın olmayan "duyumsal" kelimelerin İngilizcede tam karşılığını bulmak zordur. İngilizcede en çok bilinen idyofon sözcüklerden biri, ışıkların veya yıldızların parıltısını tanımlamak için kullanılan "Twinkle twinkle" olacaktır. 

Daha çok hafif kar yağışını tanımlamak için kullanılan (tek bu anlamda ve her zaman kullanılmasa da) sobok sobok, çok hafif bir şeyin (kar taneleri gibi) düşerek yığıntı oluşturması ile ilgili hayali ses ya da ilişkili
görseldir. Yani nazik ve hafifçe yağan kar tanelerinin zemin üzerinde oluşturduğu yumuşak, güzel bir kar tabakası/yatağı.


İşte bir bisikletin üzerine birikimiş sobok kalınlığında kar tabakası.


Başka şeyler de sobok şeklinde birikebilir - örneğin bu rendelenmiş buzlu tatlıdaki malzemeler gibi...


Sobok Sobok adlı bir kafeden! Şimdi daha anlaşılır oldu, değil mi?

Sobok sobok'un anlamı I-ARMY'leri daha da derinden yaraladı. Birçoğu Sobok sobok'da olduğunu gibi çevirilerde birçok anlamın kaybolduğunu gördükleri için BTS'in içeriklerinden sadece yarısını aldıklarını hissettiklerini dile getirdi.

Hayranlar bazı tepkileri:  

"Sobok sobok kelimesinin anlamını çok merak ediyorum."
"Telaffuzu çok tatlı."
"Korece zengin ve duygu yüklü bir dil"
 "Sobok sobok'a aşık oldum" 
"Sobok sobok'un anlamını karşılayacak İngilizce kelime olmadığı için çok üzgünüm" "BTS'in, Jimin'in konuşmalarını ve şarkı sözlerini tam olarak anlamak için Korece öğrenmek istiyorum."


Kaynak: Koreaboo, Naver 

1 yorum:

  1. 💜💙sobok sobok harika bir kelime o söze aşık oldum ya telaffüzde çok tatlı çıkıyor💜💙💜💙

    YanıtlaSil