22 Ocak 2021 Cuma

Jimin'in Hayalleri Üzerine Gerçekleştirilen Rüya Gibi Röportajın Çevirisi


S: ON
C: En iyi performans

S: Denemek istediğin yarı zamanlı iş?
C: 24 saat açık marketlerde çalışmak

S: Yedi?
C: BTS

S: Şu anda nasıl hissediyorsun?
C: Keyfim yerinde, çok iyi hissediyorum.

S: Boş zamanlarında?
C: Oyun oynamak eğlenceli

S: BTS?
C: ARMY'dir

S: Sevdiğinin renk?

C: Mor ve şarap rengi

S: En son bir solukta izlediğin dizi serisi?
C: Cevap yok

S: Evcil hayvan?

C: Evcil hayvanların seviyorum.

S: Sevimli yüz?
C: (Sevimli yüz yapıyor)

S: Yapmakta iyi olmadığın bir şey?
C: Size gösterdiklerim dışındaki her şeyde kötüyüm 

S: Army?
C: Aşk

S: Jawline? (Alt çene hattı)

C: Bu konuda kendime güveniyorum. Taehyung'dur. (V şeklinde)

S: Challenge?
C: Şu an yaptığım işi daha iyi yapma isteği

S: Kahve?
C: Bu aralar kahve içmeyi seviyorum. Normalde pek içmezdim ama şimdi seviyorum

S: En sevdiğin yemek?
C: Samgyeopsal, naengmyeon ve soju.

S: Ziyaret etmek istediğin ülke?
C: Kuzey Avrupa'ya tekrar gitmek istiyorum.

S: İyi bir selfie için açı?
C: 32.7°

S: Neyden korkarsın?
C: Lunapark'taki oyuncaklara binmekten

S: Kitap?
C: Yakın zamanda iki kitap aldım.

S: Katılmak istediğin eğlence şovu?
C: Büyük Firar gibi bir eğlence şovuna katılmak isterdim

S: Cilt bakım rutinin?

C:  Yok

S: Kültürel bir aktivite?
C: Kanepede uzanmak en iyisi

S: Yeniden doğmak?
C: Eğlenceli olurdu

S: En sevdiğin eşya?

C: Küpe, bileklik, yüzük

S: Busan?
C: Memleketim

S: Baby Mochi?
C: Papa Mochi

S: Dans?
C: İyi dans etmek istiyorum

S: Civciv?
C: Civcivler hakkında mı soruyorsunuz? Sevimliler

S: Atıştırmalık?
C: Severim

S: Manggaetteok?
C: Bu ismi aldığım için minnettarım

S: Göz gülümsemesi?
C: Gözlerimi seviyorum.

S: Vokal mi dans mı?
C: Pas

S: Tuzlu atıştırmalıklar mı tatlı mı?
C: Tatlı

S: Kedi mi köpek mi?

C: Pas

S: Röportajdan zevk aldın mı?
C: Bu içeriği çekmeden önce üyelerle gerçekleştirdiğimiz toplantıda da peri masalı konseptini çok beğendiğimizi söylemiştik. Çünkü hayranlarımızla paylaşabileceğimiz çok şey vardı. Eğlenceliydi. Biraz kısa olması üzücü olsa da çok zevk aldım. Umarım beğenirsiniz.



16 Ocak 2021 Cumartesi

"Filter" Şarkı Sözleri Analizi


BTS'in MOTS:7 albümünde yer alan tüm solo şarkıların üyelerin duygu ve düşüncelerini, bakış açılarını ele aldığını ve hayat tecrübeleri ile ilgili anlamlı bir hikaye oluşturduğunu 
biliyoruz. Jimin şarkının konsept fikrini verdi ve sözler Bang Si-Hyuk ve eşlik eden 10 sanatçı tarafından yazıldı. 

Şarkı sözlerinin analizine geçmeden önce, Filter konseptinin nasıl ortaya çıktığına değinelim. 

Jimin'in şarkı ile ilgili açıklaması: 

"Filtreler kamera uygulamasında ya da sosyal medyada yer alan şeyler olabilir fakat aynı zamanda insanların bakış açısı ya da ön yargısı anlamına da gelebilir. Bu farklı anlamları aldım ve kendimi insanlara farklı yollarla nasıl ifade etmek istediğimi şarkıda anlattım. Sanırım önceki şarkılarım “Serendipity” ve “Lie” dan çok daha farklı, yeni bir yönümü gösterebileceğim. Lütfen dört gözle bekleyin."

"Filtre" Jimin'in bir sanatçı olarak nasıl algılanmak istediğini açıklıyor yani. Farklı yollara! Sonuçta çok yönlü bir terazi!

Şarkının Spotify'da yer alan hikaye konusu: 

"Filtre" kelimesinin çeşitli anlamlarını kullanan şarkı, Jimin'in insanları her zaman yeni, eğlenceli bir görünümle şaşırtma arzusunu ifade ediyor. Önceki sololarından farklı olan bu parça, Jimin'in yeni cazibelerini ortaya koyuyor." 

Şarkıyı anlamak için albümün tamamının iletmek istediği mesajı göz önünde bulundurmalıyız. Albüm kişiliklerimizin karşıt uçları fark edip, gölgemiz ile yüzleşme ve kabullenme sürecini konu ediyor. Zıt uçları entegre ederek daha iyi bir "ben/biz" olma, kişiliğini tamamlama yolculuğunu ele alıyor.

Şimdi şarkı sözlerine geçelim.

Tepeden tırnağa tüm vücudundan bıkkınlık havası yayılıyor 
Lütfen, bana bak 
Telefonunu bırak, gözünü benden ayırmayı düşünme bile 
Nelerden hoşlandığını bilmeme izin ver
Sadece beni seçip uygulaman yeterli 

İlk dizede Jimin ilgi bekliyor. Şarkıyı adadığı kişi, yani muhtemelen ARMY'lerin ilgisini dikkatini çekmek istiyor. Jimin'in bizi her zaman çok merak ettiğini ve daha yakından tanımak istediğini biliyoruz. Bizimle her zaman gerçek hayattaki arkadaşlarıymışız gibi etkileşime girer. 

Pekala, şarkı sözlerine geri dönersek, girişteki sözlerde emir kipi var. Jimin son derece kendinden emin, kararlı bir ses tonuyla "telefonunu bırak, lütfen şimdi bana bak" diyerek dikkatimizi ona vermemizi talep ediyor. Sözlerin ifade edildiği üslup, geri dönüşün olmadığını anlamamız için yeterli. Yani herhangi bir mazeret öne süremezsiniz, cevap vermekten başka seçeneğimiz yok. Ve cevap sadece ona bakmak. Jimin'e istediği ilgiyi göstermeliyiz. Bizi daha iyi tanımak istiyor çünkü aramızda duygusal bir bağ var.

"Hayranlarımızla ilgili her zaman en çok merak ettiğim şey hayatlarında onları zorlayan şeyin ne olduğudur. Her birinin neyle mücadele ettiğini, onları neyin mutlu ettiğini - gerçekten merak ediyorum. Bizler de bir takım zorluklarla mücadele ettiğimiz için hayranımızın her birinin hayatında onlara iyi olup olmadıklarını soracak birinin olup olmadığını merak ediyorum." 

Ohh, ellerimle gözlerini kapatacağım 
Tüm gizli arzularını hayal et /bu sırra yaklaş
Bu deneyimleyeceğin tamamen yeni bir şey 
Tamam, şimdi gözlerini açabilirsin, başlıyoruz! 

Jimin bize açılmak istiyor, bize karanlık yanını, sırlarını anlatmak istiyor olabilir çünkü onu bir insan olarak daha iyi tanımamızı istiyor, bir idol oluşundan daha fazlasını bize göstermek istiyor. Burada Jimin'in gölgesini (shadow) görebiliriz. Ayrıca bize hayallerini de anlatmak istiyor, bizimle derin bir sohbete girmek istiyor.

Tekrar cümlede kullandığı ses tonuna odaklanalım, "şimdi gözlerini açabilirsin" - açıkça önerisel, davetkar bir ton kullanıyor peki ama neden? Jimin dünyaya onun gözleriyle bakmamızı öneriyor. ARMY'lerle daha yakın olma arzusu var.  

Paletteki renklere göz at 
Filtreni seç
Hangi beni arzu edersin? 
Dünyanı değiştirecek filtrenim ben
Bana hayat ver 


Nakarat kısmı, şarkının en önemli kısımlarından biri. Burada Jimin, farklı kişilik türlerine sahip olduğunu açıklıyor. Sözde kişileştirme sanatı var - "paletteki renklere göz at ve filtreni seç"- Paletteki renkler Jimin'in farklı kişilikleri/yanları olarak kişileştirilmiştir. Tıpkı makyaj yaparken daha güzel görünmesi için farklı renkleri karıştırmamız gibi, farklı kişiliklerinin onu daha da güzel gösterdiğine bizi ikna etmek istiyor. Buradaki önemli nokta farklı kişilikleri onun kendi olmasını sağlıyor. 

Yani, ARMY'lerin Jimin'e onun gözleriyle bakmasını, idol olmasının yanı sıra onu normal yetenekli bir insan olarak görmesini istiyor ki bu çok derin. (Jimin bu kısımda mankenin kıyafetini alıp üstüne geçiriyor.) 

Jimin sadece kendi farklı yanlarından bahsetmiyor ayrıca bizim de kendimiz olmamızı istiyor. Bu da dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta. Jimin ne zaman bir şarkı yayınlasa, şarkının sadece onun hikayesi etrafında değil, herkesin hikayesi etrafında döndüğünden emin oluyor. Şarkının her bir sözü onun için yazıldı ama aynı zamanda herkes için değerli bir mesaj içeriyor. Bu, "Promise" den "Filter" e kadar yayınlandığı her şarkının artı noktalarından biridir.

"Dünyanı değiştirecek filtrenim ben, bana hayat ver." ~ burada Jimin'in kullandığı ton kulağa emir verici bir ses tonu gibi gelse de aslında bir rica veya istek tonudur. (Sadece samimi olduğun kişiler için kullanılır.) Jimin kibar ve gayri resmi bir şekilde bize rica ediyor. "Bana hayat ver" samimi ve dostça.

Çeviriyi okurken, şarkı size ilk başta saygı diliyle yazılmış gibi gelebilir, fakat öyle değil. Tüm şarkı boyunca Jimin günlük, samimi bir dil kullanıyor. Daha önce de dediğimiz gibi şarkı Bang PD ve diğer şarkı yazarlarının  eşlik etmesi ile yazılmış olsa da konsept fikri Jimin'e aitti. Çünkü Jimin bize bu şarkı ile farklı yönlerini göstermek istiyor, böylelikle onun hakkında farklı bakış açılarına sahip olabiliriz. Onu Jimin olarak tanımamızı ve onu bir idol olduğu için değil, kendisi olduğu için sevmemizi istiyor. 

(Peki) Ne düşünüyorsun? Hoşuna gitti mi? Yoksa hâlâ yeterli değil mi?
(Evet) kızım, dile benden ne dilersen
Cinin olabilirim, Alaaddin'e ne dersin? 
Em
rine amadeyim, bana istediğini yaptır 

Bu bölümde yine Jimin'in Army'lere olan sevgisini görebiliyoruz.  Sözler Jimin tarafından erotik bir havada anlaşılabilecek şekilde söylenmiş ve çerçevelenmiş gibi gelse de aslında bu dinleyicinin zihnine bağlıdır. Nasıl düşünmek isterseniz öyle görürsünüz. Daha derin anlamlar çıkaracağınız gibi Jimin'in sadece filtre uygulama yollarını şakacı bir şekilde ele aldığını da düşünebilirsiniz. Şarkı sözüne geri dönersek, "cinin olabilirim, Aladdin'e ne dersin?" ~ evet cin, ilginç? 'cin' referansı ile muhtemelen tüm hayallerimizi gerçekleştirmek istediği anlatmak istiyor. 

Jimin bizimle ilgilenmek, bize daha çok yakın olmak ve hayallerimizi, dileklerimizi gerçekleştirmek istiyor. Emrimize amade, ne olmasını istersek olacak; sevilimiz, yakın arkadaşımız? Sonsuza dek onunla kalacağımıza söz vermemizi istiyor. 

Seni kollarımla sıkıca sardığımda, hayallerin gerçek olacak 
Bu sadece senle benim aramda
Senin için her gün yeni bir "ben" olacağım  
Her gün aynı şeyleri görmek sıkıcı gelir çünkü  

İlk satır, "seni kollarımla sıkıca sardığımda, hayallerin gerçek olacak" ~ arzusunu açıkça ifade ettiği ton...Jimin şimdiye kadar öneri ve rica tonuyla bizden bir şeyler istedi. Şimdi ise yapmak istediği şeydeki kararlılığını gösteriyor. Bizi kollarıyla sımsıkı sarmak ve korumak, hayallerimizi gerçekleştirmemize yardımcı olmak istiyor.

İnsanlar zamanla değişir ve Jimin, değişmeye izin vermemenin yani konfor alanınızdan çıkmamanın kesinlikle sıkıcı olduğu fikrinde. Yeni bir 'bize' izin verdiğimiz takdirde Jimin ile aramızdaki aşk daha spontane, doğal ve güçlü olabilir. "Senin için her gün yeni bir 'ben' olacağım" ~ kararlılığı ifade eden ton. Jimin tüm şarkı boyunca günlük, samimi dil kullandı. Burada da samimi bir şekilde her seferinde yenilenerek karşımıza çıkacağını söylüyor. Bize hayallerini anlatıyor ne yapmak istediğini, gelecekte nasıl olacağını. Bu onun hayali, kararlılığı, azmi ve sözü. Kendi gözlerinden bize hayallerini, kararlılığını, geleceğini göstermeye çalışıyor. Birbirimizi sonsuza dek sevebilmemiz için bizim geleceğimiz olmayı istiyor. 

Şarkıda kendini bize anlatan Busan'lı Jimin aslında tipik bir Busan erkeği kalıbına çok uzak. Jimin, hassas yanını göstermekten, duygularını olduğu gibi ifade etmekten ya da şakacı yanını sergilemekten kesinlikle korkmuyor. Sadece mükemmeliğini değil aynı zamanda savunmasız, hassas, incinebilir tarafını da bize gösteriyor. Samimiyetini ve içtenligini görebilirsiniz. Jimin kesinlikle tipik bir Busan erkeği değil. "Filtre" aynı zamanda öz güven ile ilgili bir şarkıdır. Jimin son derece kontrolü, kendinden emin ses tonuyla şarkıyı söylüyor ve şarkıya hakim olduğu çok hissediliyor. 

Hepinizin de bildiği gibi Jimin her şeyini ortaya koyarak her zaman çok çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Army'lere en iyi halini göstermeye her zaman hevesli oldu. Hatta ondan ne istersek isteyelim bunu gerçekleştirmek için hevesliydi. Neden çünkü Army'leri sevmek Jimin'in mutluluğu.
Hatta bir röportajında bize sıradan Park Jimin olmak istemediğini, bizim için hep ünlü Park Jimin olarak kalmak istediğini söylemişti.

"Dürüst olmak gerekirse sıradan Park Jimin olmak istemiyorum. Bu ulaşılmaz olmak istediğim anlamında değil. Sadece hayranlarım için ünlü Park Jimin olarak kalmak istiyorum. Mutlu olmalarını istiyorum. Bizi izleyip, müziklerimizi dinleyip mutlu oluyorlarsa bu bana yeter. Bizi ilerleten, güç veren en büyük faktör onların varlığı. Bizim kadar hatta bizden çok daha mutlu olmalarını istiyorum. Şu anda bu düşüncelerle performans sergiliyorum. Şimdi buraya bizi izlemeye gelen insanlar şu anda çok mutlu diye düşünerek performans sergiliyorum."

Bring The Soul: Docu-Series 2019

Daha önce bize sıradan Park Jimin olmak istemediğini söyleyen Jimin 2020 yılında verdiği röportajda ise bu düşüncesinin değiştiğini ve her ne kadar hala ünlü olmayan Park Jimin ile idol Park Jimin arasında fark olsa da kendini olduğu gibi kabullenmek için gösterdiği çabanın arttığını söyledi. İlerleyince bunu daha iyi göreceksiniz.

Ansızın bir çocuğa dönüşen bana bak 
Her seferinde daha sevimli bulduğunu biliyorum 
Bu seni çıldırtıyor 
Cazibemin beklentinin ötesinde olduğunun farkındayım 
Artık kimse seni tatmin edemez 
Evet, olması gerektiği gibi 
Varlığımın sebebi sensin 

Jimin bizim için her şeyi denemeye ve yapmaya hazır. Bizi severken gerçek mutluluğu hissediyor tıpkı eline en sevdiği şeker verilmiş bir çocuk gibi mutlu oluyor. Bizim için aniden bir çocuğa dönüşerek bizi çıldırtan Jimin'in aşkı evet tıpkı bir çocuğun masum ve içten aşkı gibi.

Filtreler ne kadar farklı olursa olsun, onlar Jimin'in parçaları. Jimin farlı yönlerini keşfettikçe onları seviyor. Ve bizim de onları sevmemizi istiyor, onun kendi olmasını sağlayan her bir filtresini sevmemizi ve takdir etmemizi istiyor. Şarkının sonunda kendini 'yepyeni filtre' olarak tanımladığı için mutlu ve memnun hissediyor. Bugüne kadarki farklı yanlarından nefret etmedi, iyi ya da kötü kişiliğini oluşturan bu tüm parçaları kabul etti ve şimdi tüm sevgisini sevgili ARMY'lerine vermeye hazır! 

Sözlerin analizine başlamadan önce şarkının albümün iletmek istediği mesaj ile bütünlük sağladığından bahsetmiştik. Jimin farklı yanları ile birlikte kendini olduğu gibi sevme ve gölgesi ile yüzleşme yolculuğunda yepyeni bir Jimin'e dönüştüğünü söylüyor. Ve bu yeni Jimin başkalarının sevmek için önce kendini olduğu gibi sevmesi gerektiğini bilen biri ve artık bize hassas kırılgan, incinebilir yanını bize göstermekten çekinmeyen biri. Değiştiğini kendi de bizlere söyledi.

Jimin kendini sevmeyi nasıl öğrendiğini bizlere samimi bir şekilde açıklamıştı. Break the Silence'ın beşinci bölümünde Jimin, hayranlarına kendini sevmeyi nasıl öğrendiğini anlattı:

"Bu süreçte farkına vardığım bir çok şey oldu. Kendimize çok fazla soru sorarak, kim olduğumuzla ilgili daha çok şey öğrenmek bence kendimizi sevmeyi öğrenmenin temeli ve başlangıcı. Kendime bir çok soru sordum. Ne yaparsam daha mutlu olurum konusunda çok düşündüm ve bunu yapmam hayata daha olumlu bakmamı sağladı."

Detaylarını okumak için yazımızı okuyun.

"İlk başlarda fark çok büyük gibiydi. İkisini birbirinden ayrı tutmak istemiştim. Aralarına bir çizgi çekip yollarını ayırmak istemiştim. Hatta bir keresinde hayranlarıma "sıradan/ünlü olmayan/kendi özüm olan Park Jimin olmak istemiyorum" demiştim. Bununla onlara daha profesyonel yönümü göstermek istediğimi anlatmak istemiştim o zaman. Şöyle ki bu sefer (konser sırasında) kendimi iyi hissetmediğim, hasta olduğum bir an vardı ve o zaman hayranlarımdan beni anlamalarını istediğim bir his içerisinde değildim. Sadece samimiyetimi hissettirmenin daha iyi olacağını düşünmüştüm. Geçen sene ve bu seneki tur sırasında bu düşüncemden tamamen kurtulmuş değildim fakat bu biraz da olsa kabullenem için bir fırsat sundu diyebilirim. Elbette ikisi arasında (ünlü olmayan/gerçek özüm ile idol Park Jimin arasında) fark var fakat eskiye nazaran kendimi olduğum gibi göstermek ve kabullenmek için sarf ettiğim çaba daha da arttı diyebilirim." 

Break The Silence : The Movie 2020


Carl Jung'un analitik psikolojisine göre;

''Hayat yolculuğunda kendini keşfetmeye cesaretliysen, kendinle ilgili kabul etmekte zorlanacağın, hatta seni rahatsız edecek birçok yönün ile karşılaşacaksın. Gölge, yüzleşmekten ve acı çekmekten korktuğun taraflarını ve zayıflıklarını temsil ettiğinden, seni aslında “sen” yapacak şeyi de reddetmene sebep oldu.  Gölgeni tanımak ve kabul etmek, ironik bir şekilde seni güçlendirir. Bunlarla yüzleşmek acı ve utanç verici olabilir. “Asla şunu yapmam” veya “asla şöyle biri değilim” dediğin ne varsa, senin gölge yanına ışık tutar.''

Daha önce hiç denemediğin yepyeni bir filtreyim ben
Kendini bana bırak 
Daha fazla büyülenmek istiyorsan 
Filtreni seç
Seni memnun edebilecek tek kişi benim 

Sen ve ben daha iyisi olmak için değişeceğiz 
Bana hayat ver

"Sen ve ben daha iyisi olmak için değişeceğiz, bana hayat ver." ~ sesinin tonunda yeniden kararlılık var! Yeni ve dinamik olmamızı istiyor. Daha iyisi için yeni bir şeye geçmemizi istiyor, ona yaklaşmamızı, onu derinden anlamamızı, tüm filtrelerini kabul etmemizi ve onu sevmemizi istiyor. Daha yeni bir şeyden kast etiği aslında kişiliğimizi oluşturan karşıt yanlarımızı kabul ederek, kucaklayarak gerçek mutluluğa adım attığımız yeni bir biz. Ve bu yolculukta Jimin, ARMY'lerle yeni bir başlangıca kesinlikle hazır! Bize, bizimle birlikte olacağına ve gelecekte tüm çalkantıların üstesinden birlikte geleceğimize söz veriyor. Filter aracılığıyla bize hayallerinden asla vazgeçmeyeceğini ve her zaman kendisi olarak kalacağını garanti ediyor.

"Yaptığım işe şimdi olduğu gibi zevk alarak uzun yıllar devam etmek istiyorum. Sizinle gerçekten uzun süre birlikte olmak istiyorum."
- Jimin 

Özetleyecek olursak şarkı Jimin kendini bir filtreye dönüştürüyor ve  Army'leri mutlu etmek ve kalplerini ele geçirmek istiyor. Onun bizi baştan çıkarma arzusunda persona'yı görebiliriz. Filtreler birçok kez bir çok şekilde değişebilir bu noktada filtre ve persona da benzerlik gösteriyor çünkü ikisi de içinde bulundukları duruma göre değişiklik gösterebilirler. Buna ek olarak bizler burada Jimin'in shadow'unu da görebiliyoruz. Fakat şimdi Jimin kendinin daha olgun yönünü ve dengeli hayatını bize göstermek istiyor. Şarkıda bize mükemmel görünmek için her şeyi göze alarak gösterdiği çabayı anlatıyor. Aynı zamanda savunmasız, hassas, incinebilir tarafını da bize gösteriyor. Samimiyetini ve içtenliğini görebilirsiniz ve onun kendini olduğu gibi sevmeyi ve kabullenmeyi öğrenmesi ile hassas, kırılgan tarafını da paylaşma şekli ile bağ kurabiliriz. Jimin'in istediği şey daha iyi bir şarkıcı olmak ve daha iyi olma noktasında samimi bir arzuya sahip. Sadece onun kalbine, samimiyetine odaklanarak şarkıyı dinleyin. 

Şarkının konser performansının iki versiyonunu da Türkçe altyazılı izlemek ve indirmek için tıklayınız.


Keyifli izlemeler ~ 

Şarkı sözlerinin incelenmesinde kullanılan kaynaklar: Twitter @/ColinSH3, 
@/kindred_soul13 



8 Ocak 2021 Cuma

"Filter" Gaon Yıl Sonu Dijital Listesinde 235 Milyon Dijital Puanla 97. Sırada Yer Alarak Bir İlki Başardı


Gaon Dijital Listesine göre erkek grup şarkılarının 2020 yılında elde ettiği dijital puan sıralamasında Friends #7,  Filter ise #8. sırada yer aldı. "Filter" en yüksek dijital puana sahip olan solo olarak yılı tamamladı. 

Grup ve solo tüm şarkıları içeren Gaon Yıl Sonu Dijital Listesinde "Filter", 235,636,927 puanla 97. sırada yer alarak bir ilki başardı. 
Gaon tarihinde ilk kez, idol gruba ait bir solo şarkı en iyi 100 listesine girdi. "Filter" bunu başaran ilk ve tek Korece solo parça oldu. 

"Friends" elde ettiği 269,884,980 dijital puanla 2020 Gaon Dijital Listesinde 83. sırada yer aldı.
  

"Filter" ve "Friends" şarkıları Gaon Müzik Ödülleri'nde Şubat ayı - Yılın Şarkısı kategorisinde aday gösterildi. Böylelikle Jimin bir ilke imza daha attı ve "Filter", idol grubuna ait bir şarkı olarak Gaon Müzik Ödülleri'nde "Yılın Şarkısı" kategorisinde adaylık elde eden ilk ve tek Korece solo parça oldu. Aynı zamanda ilk ve tek Korece solo b-side parça oldu. Ayrıca Jimin'in yapımcılığını üstlendiği "Friends" şarkısının aday gösterilmesi ile birlikte Jimin bunu başaran ilk BTS üyesi oldu. 



"Filter', Gaon'da "Map of The Soul: 7" albümünden 100 milyon ve 200 milyon dijital puan en hızlı ulaşan ilk solo olmuştu. 


Tebrikler, Jimin! 


Cr. JiminGlobal 

3 Ocak 2021 Pazar

Jimin'in Babası Ve Sınıf Öğretmeninin Busan Sanat Lisesi'nin Okul Dergisine Verdikleri Röportaj Çevirisi


Jimin'in modern danstan müziğe geçmesini mümkün kılan, küçüklüğünden beri sahip olduğu yeteneklerinden bahseder misiniz? 

Jimin'in babası: Busan Sanat Lisesi'ne nasıl girdiğinden bahsedecek olursam, ortaokul üçüncü sınıfa giderken gelecekte ne olmak istediklerine dair sınıfta yazmış oldukları bir yazıyı bana göstermişti. Busan Sanat Lisesi’ne gidip modern dans öğrenmeyi istediğini ve sonra bunu zaten ilgilendiği müzik ile ilişkilendirerek şarkıcı ya da ünlü olmayı istediğini detaylıca yazmıştı. Jimin elbette küçüklüğünden beri şarkı söyleme ve dans etmede iyiydi. İlkokul 5. sınıftayken karaokeye sık sık giderdik ve Maya'nın Azalea şarkısı söylerdi ve şarkıdaki yüksek noktalara rahatlıkla çıkardı. Şahsen ben Jimin'in okumaya devam ederek bir fen lisesine gitmesini istiyordum çünkü matematiği ve feni çok iyiydi. Fakat buna rağmen Jimin'in isteğine karşı çıkmadım. Yazdığı yazıda gelecekte ne olmak istediğini çok net ve mükemmel dile getirmişti. Bu yüzden onun isteğine saygı duydum ve reddetmedim. Jimin küçüklüğünden beri çok olgun ve saygı dilini kullanan bir çocuktu. Hayalini gerçekleşmesine destek oldum. Bir ebeveyn olarak çocuğumun yetenekleri erken fark ettiğimi söyleyebiliriz.


Bill Gates’in babası kitabında, ebeveynlerinin mal varlığını hayır kurumları için harcayan birçok insan olmasına rağmen oğullarının mal varlığıyla hayır işleri yapan tek kişinin kendisi olduğunu yazmıştı. Ama şimdi size bakınca tek kişi o değilmiş gibi görünüyor. Hayır işleri/ bağış yapmak sizin için ne ifade ediyor?

Jimin'in babası: Hayır işleri yapmak benim mutluluğum. Jimin'e minnettarım. Jimin de insanın aldığı kadar vermesi  (iyiliklerin karşılığını vermesi) gerektiğini düşünüyor. Aldığımız sevgi kadar iyilikseverliğimizi, nezaketimizi göstermemiz gerektiğini düşünüyor. Ve bağış yaparak hayır işlerini sürdürmede bana çok yardımcı oluyor. Bu konuda fikirlerimiz çok uyuşuyor. (Gülümsüyor) Uzun zamandır gönüllülük projelerinde çalışıyorum ve Jimin'in hayranları da paylaşma & yardımlaşma konusunda inanılmaz işler yapıyor.

Son olarak Jimin'e bir mesaj iletmek ister misin? 

Jimin'in babası: Ona geriye dönüp bakmayı aklında bulundurmasını (geçmişini unutmamasını/ders çıkarmasını) böylece ileriye adım atabileceğini söylemek istiyorum. Onunla telefonla çok sık görüşüp mesajlaşıyoruz. Onu çok sevdiğimi ona sık sık söylerim. Busan Sanat Lisesi’ni çok beğeniyorum. Hwa Sungg öğretmenimiz ile sürekli irtibat halindeyim. Busan Sanat Lisesi’nin en prestijli okul olduğunu düşünüyorum. Oğlumun okula kabul töreninde sınıf temsilcisi olarak yemin ettiği anı hep hatırlarım.


Jimin'in öğretmeni ile gerçekleştirilen röportaj:

Jimin'in yeteneğinin harcanacağından endişe ettiğiniz için Jimin'in idol olma isteğine karşı çıktığınızı söylemiştiniz, yetenekleri hangi düzeydeydi?

Jimin'in öğretmeni Lee Hwa Sung: Evet. Okula girdiğinde zaten modern dansta çok iyiydi. Dansın birçok alanında iyiydi. Klasik dans yerine popüler dansı seçmek isteğini söylediğinde onun bu olağanüstü yeteneğinin harcanağını düşündüm. Gerçekçi açıdan bakarak değerlendirdiğimizde seçtiği yol zordu ve garantisi yoktu. Bu sebeple karşı çıkmıştım. Bu kadar başarılı olacağını tahmin etmemiştim. Her neyse, Jimin yaptığı her işte elinden gelenin en iyisini yapan bir öğrenciydi. Şimdi bu noktada olmasının sebebi aynı şeyi BTS'te de göstermiş olması.


Çeviri kaynağı: u4eakooks_net, traceofjimin, Koreaboo