19 Ağustos 2020 Çarşamba

Shazam Nedir? Neden Önemlidir? Nasıl Yapılır?

Shazam Nedir? Neden Önemlidir? 

Shazam bir tür müzik uygulamasıdır. Stream platformu değildir. Bulunduğunuz ortamda duyduğunuz bir müziğin hangi şarkı olduğunu bulmanızı sağlar. Radyoda bir şarkı duyduğunuzda ve ismini merak ettiğinizde Shazam sayesinde o şarkının ismini ve şarkıyı kimin söylediğini kesfedebiliyorsunuz. 

Müzik endüstrisi, hangi şarkının popüler olduğunun belirlenmesi veya hangi şarkının hit olacağının tahmin edilmesi konusunda Shazam uygulamasının verilerinin önemli olduğunu fark etti. Aynı zamanda müzik platformları çalma listelerini oluştururken de shazam verilerinden yararlanıyor ve elbette en önemisi radyolar ki onlarda hangi şarkıyı çalacaklarına karar vermek için shazam verilerini dikkate alıyor. ABD için şarkının radyoda çalma oranı Billboard HOT 100'e %30-40 oranında etki ediyor. 

Shazam'ın bölgesel listeleri de mevcut. Bu listeler hangi ülke ve bölgede hangi şarkının en çok shazamlandığını gösteriyor. 

Shazam Nasıl Kullanılır?

• İlk olarak Shazam uygulamasını telefonunuza indirin.
▶️ Android: https://t.co/zs996E4Mct
 
• Herhangi bir müzik platformundan şarkınızı açın.

• Uygulamanın ana sayfa sekmesinde 'Shazam'lamak için dokun' yazısını göreceksiniz. Müzik duyulur bir seviyedeyken bu butona tıklayın. Her şarkı için tek tek uygulayın.
 


Şarkıyı Birden Fazla Kez Nasıl Shazam'larım?

▪︎Andorid için: Telefonunuzun ayarlar menüsünden uygulamalara gidin, Shazam uygulamasını bularak uygulamanın verilerini silin, ön belleği temizleyin. Bu işlemin ardından tekrar Shazam'lama yapabilirsiniz. Aynı şarkıyı birden fazla shazam'lamak için her seferinde aynı işlemi uygulayın.

▪︎iOs için: Phone, iPad, Mac cihazlarından aynı şarkı 24 saatte yalnızca bir kez Shazam yapabilirsiniz.

▪︎Uygulamanın konumunuza erişmesine izin verin. Mikrofona erişim izni verirken konum erişimine de mutlaka izin verin. Böylelikle ülkemizde BTS'in şarkılarının ne kadar Shazam'landığını görebiliriz. Ve şarkılar ülkemizin Shazam listesine girebilir, radyolarda çalınma şansı artar. 

▪︎Shazam ayarlarından Pop-up Shazam'a izin verdiğiniz takdirde diğer uygulamaları kullanırken bile müziğin tanımlamasını sağlayabilirsiniz. Örneğin Youtube üzerinden şarkı dinlediğinizde Pop-up Shazam açıksa küçük simgesi ile ekranda görünecek ve videoyu izlerken aynı anda hangi şarkı olduğunu bulabileceksiniz.

▪︎ Stream yaparken Oto- Shazam'ı (Otomatik Shazam) aktif hale getirirseniz siz şarkı dinlerken otomatik olarak şarkılar shazamlanır.  



Shazam, artık Google Chrome tarayıcısında bir uzantı olarak kullanıma sunuldu. Bu da bilgisayarda MV'yi izlerken Shazam yapabileceğiniz anlamına geliyor. Bildiğiniz gibi IOS kullanıcıları 24 saatte sadece 1 kez Shazam'lama yapabiliyor. Bu uzantı sayesinde tüm kullanıcılar birden çok kez Shazam'lama yapabilir.  Shazam'ın Chrome eklentisi, açık sekmeyi bilgisayardan dinleyerek tespit yapıyor. Bilgisayarınızda mikrofon bulunması gerekmiyor. Kullanmak için müziğin çaldığı sekmeyi açıp Shazam butonuna dokunmanız yeterli oluyor.

Shazam Chrome Uzantısı Nasıl İndirilir?

• İlk olarak bilgisayarınızda yüklü olan Google chrome web tarayıcısını açın.

• Chrome Web Mağazası'nı ziyaret edin.

• Ekranın sol kısmında yer alan arama kutusuna "Shazam" yazın ve uzantının sayfasını görüntüleyin.

• "Chrome'a ekle" butonuna tıklayın.

• Açılan pencere üzerinden "Uzantıyı ekle" seçeneğini seçin. Bu işlemin ardından uzantı, web tarayıcınıza eklenecektir.

Web'de herhangi bir müzik platformundan şarkıyı açın. Uzantılardan Shazam'a tıklayın. Otomatik olarak şarkıyı bulacaktır. Yalnız müzik çaldığı sekmede kalmanız gerekir. Aksi takdirde şarkıyı bulamaz. Şarkıyı dinlerken birkaç kez Shazam'layabilirsiniz. Her 10 Shazam'dan sonra 5-10 dakika ara verip tekrar devam edebilirsiniz. Shazam'lama yaptıktan sonra kayıtlardan 'Delete All' yaparak hepsini silin ve yeniden yapmaya devam edin





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder