31 Temmuz 2024 Çarşamba

Albüm Söyleşisi MMM (Mini & Moni Music)


Bir adamın büyümesine dair bir hikaye…

MiniMoni albüm söyleşisi, video yayınlandığında askerde olacak olan Jimin’in ARMYlere mesajı ile başlıyor. 

JM: Nasılsınız millet? Bizi terk etmediniz değil mi? Hahaha biz yokken kısa bir süreliğine eğlenmenizde sakınca yok. Biraz bizsiz eğlenin, hemen döneceğiz. 

JM: Nihayet FACE’den sonra ikinci albumüm "MUSE" çıktı. Albümün adını neredeyse "Smeraldo Garden Marching Band" yapacaktım. Ekibimizin adı. Smeraldo BTS’in HYYH döneminden hayali bir çiçeğin adı evet. Söylenmemiş gerkçekleri, en samimi duyguları ifade etmeyi temsil ediyor.

JM: "FACE" ile aynı dönemde bu albüm üzerinde çalıştım. Uzun lafın kısası, şarkının sözleri ve melodisi Nisan 2023'te yazıldı. "FACE" çıktıktan sonra yani evet, o zamanlarda hissettiğim tüm duyguları gerçek anlamıyla ifade etmeye çalıştım albümde. 

JM: Pdogg bana son zamanlarda gündemimde neler olduğunu, hangi konular üzerine düşündüğümü ve genel olarak her şeyin nasıl gittiğini sordu. Bu soruları aldığımda, 'bir şey için heyecanlandığımı hissetmeyeli uzun zaman oldu' dedim. Bir süredir grup olarak da aktif değildik. İşle çok fazla meşguldüm, başarlı olmak, iyi şeyler yapmak için çabalıyordum fakat sanırım bir şeye kendimi kaptırmayalı, heyecanlanmayalı uzun zaman olmuştu. Bu albümle o hisleri ifade etmek istedim. 

RM: O halde, şu anki hayatının heyecansız/monoton/renksiz olduğunu hissettiğin için 'MUSE' ile farklı duygularını aktarmak istedin?

JM: Evet bunu ifade etmeye çalıştım. Albümüm bu düzende oluşturdum: Hissettigim bu duyguları birinci şarkıdan beşinci şarkıya kadar, birine olan ilgim/hoşlantım ve hislerimi açma durumuyla kıyasladım/özdeşleştirdim. 

(Bu benzetmede, albümde ifade ettiği duyguları, birine platonik veya romantik olarak yoğun bir şekilde ilgi duymak yani birine vurulmak ve bu duyguları o kişiye açıkça ifade etmek yani hislerini itiraf etmek durumlarıyla karşılaştırıyor. Yani hissettiği duygusal durumları, aşkta hissedilen yoğun duygular ve bu duyguları itiraf etmenin verdiği cesaret ve deneyimle eşleştiriliyor. Bu karşılaştırma, dinleyicilere bu duygusal yolculuğun derinliğini daha iyi anlamaları için kullanılıyor. Jimin grup olarak aktif olmadıkları dönemde kendini çalışmaya veriyor ve bu dönem onun için sıkıcı heyecansız monoton geçiyor. Bu duygusal durumunu MUSE aracılığıyla dışa vuruyor)

RM: Birine gönül vermek heyecan verici bir şeydir.

JM: Evet! Hissettiklerimi açıklıyorum, sonra albümün başlık şarkısı olan altıncı parçada, 'hayır, bu aslında doğru değildi' diyorum. [önceki şarkılardaki hislerim gerçek değildi] 'Ne zaman bir şey için tekrar heyecan hissedeceğim?’ diye soruyorum. 

JM: 'FACE' ile herhangi bir bağlantısı var mı diye soruyorsun. Aslında pek bağlantılı değil. 'FACE' o zamanlar hissettiğim duyguları yansıtıyordu; netlik kazanmıştım. Ancak bu sefer duygular daha belirsiz. Evet, bazen kendine sorarsın ya hani ‘bu duyguyu en son ne zaman hissetmiştim?' Ya da 'daha önce gerçekten bu şekilde mi hissetmiştim?' gibi bilirsin. [Grup faliyetlerine ara verdikten sonra boşluk hissetti] [Onu yeniden heyecanlandıracak bir MUSE arama serüveni.]

(Grup etkinliklerini askıya aldıktan sonra yaşadığı boşluk hissinden bahsediyor ve kendisini tekrar heyecanlandıracak bir "MUSE" (ilham kaynağı) arayışındaki duygusal yolculuğunu dile getiriyor, bazen geçmişte hissettiği duyguları tekrar hissetmek için ne zaman son kez bu duyguları yaşadığını sorguladığını ifade ediyor.)

Röportajında Jimin: 

"Bu albüm ah... Son zamanlarda hissettiğim duygusal boşluk halini ve sizlerle yaşadığım birçok duyguyu yeniden hissetme isteğimi anlatıyor. Muhtemelen böyle düşünen birçok kişi vardır. Her gününüzün mutlu olması temennisiyle, özenle hazırladım."

Rebirth (Intro): 

JM: Şarkı sözlerinde 'parlayan güneşin Vibe’ı gibi' diye bir kısım var. Youngbae hyung’a 'bunu yazmamda bir sakıca var mı?'' diye sordum. O da ‘Hayır tabii ki! Çok iyi olur' dedi ve onay verdi. 'Rebirth (Intro)' üzerinde çalışmak gerçekten çok keyifliydi. Hyung ile benim koro kısmımız için Amerika'da kayıt yaparken piyano ile oynuyordum. Pdogg bunu duyduğunda, 'Hey, bunu tekrar çalsana' dedi ve bu şekilde 'Rebirth (Intro)' ortaya çıktı. Cidden rastgele piyanonun tuşlarına basıyordum. Ama şarkı sözlerini yazmak epey zorladı beni. Birine karşı en son ne zaman hoşlantı hissettiğimi /karşılıksız aşk yaşadığımı hatırlamıyordum bile. Bu yüzden aşk hakkında şarkı sözleri yazmak zorunda olduğum için ekibimizin en küçük üyesinden bu konuda yardım istedim. Sözleri yazmak 4 günümü aldı.

RM: Bu şarkıyı FACE’in tamamından daha çok beğendim. 

JM: Eğer yavaş yavaş gelişip daha iyi ve daha havalı olursam bana bundan daha fazla minnettar hissettirecek bir şey olamaz. Bu yüzden, ilk şarkıyı duyduğu anda önceki albümümden daha iyi olduğunu söylediğinde gerçekten çok sevindim.


Interlude: Showtime:

RM: Eğlence parkındaymışsın gibi hissettiriyor. Bir nevi Küçük Prensi gibi. Hem birincisi hem de ikincisi. Hatta saçını bile boyadın.

Smeraldo Garden Marching Band: 

JM: Loco hyung ile birlikte üzerinde çalıştım. Smeraldo bir nevi 'The Truth Untold' gibiydi, bu yüzden 'Senin hislerini ileteceğim' diyorum. 

RM: Neden Loco? 

JM: Onun bu şarkıya çok iyi uyacağını düşündüm. Hem de evlendiği için (bu duyguyu daha iyi yansıtır diye düşündüm) ondan bu tür şeyler hakkında konuşması için ricada bulundum.

RM: Jimin'in de ifade ettiği gibi, bu albüm onun sükunetli/dingin ama bir o kadar da monoton/renksiz ruh halini anlatıyor ve onun hedeflediği, ilerlemek istediği yöne dair bir fikir sunuyor. Gerçekten çok ferahlatıcı bir his veriyor. 

RM: İki albüm üzerinde neredeyse aynı zamanda çalıştın, son albüm bu albümü herhangi bir şekilde etkiledi mi? Röportajlarında yeniden şan dersleri almak istediğini ifade ettin.

JM: Evet çok etkisi oldu. En önemlisi o dönemde birçok eski ve körelmiş duyguyu üzerimden atmayı başardım. Bana şarkılar üzerinde çalışırken duygularını açığa çıkar demiştin. Ben de öyle yaptım ve bu gerçekten iyi geldi içimdekileri dışarı atmamı sağladı. Şimdi geriye dönüp bakınca neden öyle hissetmişim diyorum çok çocukçaymış. Çocukmuşum o zamanlar diyorum.

RM: Bu senin çocuk olduğun anlamına gelmiyor sadece şimdi o duyguları atlattığın için böyle hissediyorsun. Çünkü o anda gerçekten öyle hissetmiş ve söylemiştin. Bu duyguları yaşadığında, onlardan kaçmak ya da bir şeyler yapmak yerine, onları olduğu gibi kabul etmeye çalışır ve onlarla başa çıkmaya çalışırsın. O zamanki sen, sadece o zamanki sendin. Ve bu anı aştığında insanlar albümünü dinledikçe her şey daha da kolaylaşır. Duygularını serbest bıraktığın için, belki de bu yüzden böyle hissettin.

JM: Açıkça söylemek gerekirse, sizlerden ilham alarak albümün benim hikayemi anlatmasını istedim. 'Bir albüm yaptım! Bir şey yarattım! Müzik yaptım!' demek benim için zor, henüz gidecek çok yolum var ama gerçekten çok eğlendim ve ileride de bunu yapmaya devam etmek istiyorum. Ne kadar gelişeceğimi göstermek istiyorum. 


Who Hakkında:

JM: Arkadaşlarımla ara sıra buluştuğumda konuşurken hepimizin benzer olduğunu fark ediyorum. Hepimiz bu günlerde aynı duyguları hissediyoruz [Duygusal Boşluk/anlam eksikliği] <Sadece tekdüze/sönük gibi > Ben de öyle hissettim. Bu temelde tüm albümün işlediği şey. Şarkının anahtar kelimesi ‘kalbim kimi bekliyor’. Monoton ve cansız hissettiğim için yola çıktım evet ama bu şarkı üzücü ve korkutucu bir duyguda değil. Ne de çok heyecan verici. Bu yüzden orta yolu bulmak zordu. Ne kadar çok duygu katmalıyım diye kararsız kaldım. 

RM: (Closer Than This’i dinliyor) Şimdi çok daha rahat şarkı söylüyorsun bu senin eski şarkı söyleme tarzın mı?

JM: İkisinin arasında. Azar azar pratik yapıyorum. Ama eski şarkılarımızı artık söyleyemiyorum biliyor musun. Bu bölgeden söylemem gerekiyor. (İç ağzını gösteriyor) Önceki şarkıları da eskisi gibi söyleyebilmek hem de yelpazemi genişletebilmek için orta yolu bulmam gerekiyor, Closer Than This’i size yazdığım bir mektup gibi düşünün millet. Bu, sadece sizin için bir şarkı [ARMY için bir şarkı]. Dinlemekten keyif alırsanız, bu beni çok mutlu eder. Açıkçası, bu kısmı (son bölüm) üyelerle birlikte söylemek istemiştim... Ama tek başıma yaptım... Küçük çocuklarla birlikte söyledim.

JM: Albümün kayıtlarını 2023 Haziran başında bitirdim. Yaklaşık 1 yıl üç ay sürdü bitirmek. Sonra dersler aldım çalıştım, spor yaptım, koreografiyi ortaya çıkardım. Hyungların duygularını ifade etme ve yazma biçimleri gerçekten çok muhteşemdi. Onları izleyerek büyüdüm, bu yüzden şimdi kendi hikayemi anlatmak ve yazmak istiyorum. Albümü hazırlarken ekiple birlikte kampa girdik. Amerika’da. Resmen beraber yaşadık bir süre. 3 hafta sürdü. Bu süre zarfında Kore’ye gidip geldim. Bazı şarkıları da attık. Birlikte yaşayıp, çalışabileceğim insanlarla tanıştığım için gerçekten minnettar hissediyorum. Hikayemi saatlerce dinleyebilirler. Birbirimizi neşelendirerek düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Altı şarkı yazmak benim bir buçuk yılımı aldı ve bunu düşününce hyungların ne kadar iyi harika olduğunu düşünmeden edemiyorum. 

JM: 2022- 2023 yıllarında başıma gelen en büyük şey "FACE" albümünün tanıtım aktiviteleri oldu. Performans sergilemek benim için büyük bir şeydi çünkü kendimi tanıdım. Kendimle yüzleştim. Yüzümü temizledim demek yetmez resmen tüm cilt katmanımı soyup attım. Ayrıca, FACE  tanıtımları sırasında artık bir koruyucu kalkanım yoktu... Üyeler yanımda olmadığı için tek başıma dışarıdaydım. Bu gerçekten zor ve korkutucu bir deneyimdi. Eğer aynı şekilde devam etseydim, gelişim gösteremeyeceğimi hissettim. Bilmiyorum... Geç olduğunu düşündüğünüzde gerçekten çok geç olabilir ama şu anda başlasam ne kadar kendimi geliştirebileceğimi merak ettim. 

RM: Şarkı söylemeyi sıfırdan öğrenmeye mi başladın? 

JM: Evet.

RM: Öğretmenin sana ne söyledi? 

JM: Eğer eskisi gibi şarkı söylemeye devam edersem sesim için iyi olmayacağını hissettim. Evet ve öğretmen de aynı şeyi söyledi. 

RM: Sesine zarar verecek şekilde şarkı söylüyordun. 

JM: Evet. Sesime zarar vermeden canlı şarkı söyleyebilmek için temeller üzerinde çalıştım. Bunu gerçek odak noktam yaparak, temeller üzerinde yeniden çalışmaya başladım. Yaklaşık iki buçuk ay boyunca ders aldım ve bu benim için gerçekten anlamlı bir zamandı. Askerde nasıl pratik yapmaya devam edebileceğimi düşünüyorum. Jungkook ile birlikte gidiyoruz biliyorsun. Jungkook çok yetenekli. Onunla içmeye gittiğimizde 3-4 saat boyunca müzik hakkında konuşuyoruz. 

JM: Sevdiğin bir şeyi yapsan bile, her zaman eğlenceli olmayabilir. Bu yüzden, ne zaman bilmiyorum ama kendime dönüp baktığımda ve işleri yeterince iyi yapabildiğimi ve rahat olabildiğimi hissettiğimde, sanırım o zaman kendime 'iyi iş çıkardın' diyeceğim. 

RM: Jimin'in bu kadar sevilesi biri olmasının nedenlerinden biri, kendini koruma gücüne sahip olmasıdır ama aynı zamanda zayıf ve kırılgan yanları da var. Bu onu çok insancıl kılıyor. Bu albümde olduğu gibi, kendi tarzıyla/yöntemiyle bir şeyler ortaya koymaya çalışan biri. Bu yüzden Jimin'in bu kadar güzel bir insan ve bu kadar sevilen biri olduğunu düşünüyorum.

Daha iyi anlamak için Jimin'in 2023 Eylül tarihli canlı yapıldığında söylediklerini okuyabilirsiniz. 

2023 Eylül Canlı Yayını

Jiminie albümü hakkında insanların ne düşüneceğini merak ediyor 

RM: Şimdiye kadar unutmuş olabilirsin ama 'Blood Sweat & Tears' ve 'Fake Love' ile popülerlik kazandığımızda bunun senin sayende olduğunu umarım unutmazsın. Şarkı söyleme tarzını veya görselliğini kastetmiyorum.

JM: Doğru evet. Her şey o zaman başladı. İlk kez kendi rengimi o zaman yarattım. Bundan nefret etmiyorum. (Şarkı söyleme tarzında şu an değişikliğe gittiği için bunu söylüyor)

RN: Ama bu, bir noktada seni engelleyebilir/sınırlayabilir. 

JM: Doğru bir noktada kendini geliştirmek için kendinle yüzleşmen gereken bir zamana ihtiyaç duyabilir insan. 

RM: Haklısın belki de onu bırakmak zorunda kalabilirsin [Geçmiş benliğini bırakmak], ya da belki onu değiştirmek zorunda kalabilirsin [Geçmiş benliğini değiştirmek]

RM: Her neyse, o zamanlar sahneyi gerçekten fethettin! Sahneye hakim oldun! Biz seninle orada olsak da olmasak da... Grubumuz senin sayende çok dikkat çekti. Gücün gerçekten grubu üst seviyeye taşıdı. [BTS’ten Jimin]. Özgüvenin düştüğünde veya kendinden şüphe ettiğinde bu süreçlerden geçtiğini unutma. Sen sahneye hükmeden birisin.

JM: Ama bilirsin, eskiden sık sık böyle hissederdim. Moralimi bozardım... 'Canlı performansımı mahvettim sanırım' derdim. Böyle moralim çok bozulurdu. Ama şimdi, böyle hissetmek yerine, bunun biraz zaman alacağını düşünüyorum. Zaten başından beri şarkıcı olarak başlamadım. Bu yüzden fazla strese girmiyorum. Evet, sadece 'Bunu yapabileceğimi düşünüyorum' diyorum. 'Biraz zaman alacak ama' 'Yine de denemeye değer'  Eskisi gibi strese girmiyorum. Kendimden tamamen memnun kalacağım bir versiyonuma ulaşmanın ne kadar süreceğini bilmiyorum ve o zaman nasıl şarkı söyleyeceğimi ya da nasıl dans edeceğimi şu an hiç hayal edemiyorum ama kendimin daha iyi bir versiyonu olduğuma inandığımda, kendime iyi iş çıkardığımı söyleyebileceğimi düşünüyorum.  Bunu söylemek yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

RM: 2025’te kendinle ilgili en çok neyi dört gözle bekliyorsun? 

JM: Ah! Geri döndüğümde mi? Bilmiyorum. Askerdeyken... İlk kez tamamen yabancılarla birlikte olacağım. Orada bir şeyler öğrenebilmeyi umuyorum. Orada göreceğim, duyacağım ve hissedeceğim şeyler, bir yetişkin olmamı sağlayacak... Gerçekten bilmiyorum. Ama geri döndüğümde, şu ankinden daha sakin olmayı umuyorum. Kolayca sarsılmak istemiyorum. <Daha sağlam durmak istiyorsun> Öyle olduğumda, hep birlikte olduğumuzda daha fazlasını verebileceğimi düşünüyorum

RM: Jimin ile ilk kez 2012'de tanıştım, yani 11 yıl oldu. Debut yapmadan önceki Jimin, ilk kez ona biftek ızgara ısmarladım kişiydi ve her zaman göz kulak olmam gereken sevimli küçük bir kardeş gibiydi ama debutumuzdan sonra, yetişkin olduktan sonra tanıdığım herkes arasında, en çok sevdiğim ve güvendiğim kişi oldu. Jimin'in bana ihtiyacı olduğunda her zaman onun yanında olacağım.


19 Temmuz 2024 Cuma

Jimin "Who" Şarkı Sözleri Türkçe



[Chorus]
Hiç tanışmadık ama geceleri tek düşündüğüm o
Asla tanışmadık ama aklımdan hep o var
Ona dünyaları vermek istiyorum
Ve çok daha fazlasını
Kalbimin beklediği kişi kim?

[Verse 1]
Eğer her gün onu düşünüyorsam, evet, hayatımın her günü,
o halde onu neden hâlâ bulamadığımı söyleyebilir misiniz bana?
Neden? Neden? Neden? Neden? Neden?

[Pre-Chorus]
Görülecek çok insan
gidilecek çok yer var
Ama biz "merhaba" faslına geçemedik henüz 

[Chorus]
Hiç tanışmadık ama geceleri tek düşündüğüm o
Asla tanışmadık ama aklımdan hep o var
Ona dünyaları vermek istiyorum
Ve çok daha fazlasını
Kalbimin beklediği kişi kim?

[Verse 2]
Onu kimsenin bilmediği yerlere götüreceğim
Her şeyi göze alacağım
Güvenli limani olacağım onun
1,2,3,4,5

[Pre-Chorus]
Görülecek çok insan
Ve gidilecek çok yer var
Ama biz "merhaba" faslına geçemedik henüz 

[Chorus]
Hiç tanışmadık ama geceleri tek düşündüğüm o
Hiç tanışmadık ama aklımdan hep o var
Ona dünyaları vermek istiyorum
Ve çok daha fazlasını
Kalbimin beklediği kişi kim?
Her gün rastladığım biri mi?
Yoksa binlerce kilometre uzaklıkta mı?
Ona dünyaları vermek istiyorum
Kalbimin beklediği kişi kim?

[Bridge]
Kalbimin beklediği kişi kim?
Kalbim kimi bekliyor?
Kalbimin beklediği kişi kim?
Kimin için bekliyor kalbim
Kalbim
Kimin için bekliyor?

[Chorus]
Hiç tanışmadık ama geceleri tek düşündüğüm o
Hiç tanışmadık ama aklımdan hep o var
Ona dünyaları vermek istiyorum
Ve çok daha fazlasını
Kalbimin beklediği kişi kim?
Her gün rastladığım biri mi?
Yoksa binlerce kilometre uzaklıkta mı?
Ona dünyaları vermek istiyorum
Kalbimin beklediği kişi kim?








10 Temmuz 2024 Çarşamba

Smeraldo Garden Marching Band (Feat. Loco) Türkçe Şarkı Sözleri


Smeraldo Garden Marching Band (Feat. Loco) Şarkı Sözleri

[Verse 1: Jimin]

Deyin ki 'oh'
Bu şarkı sizin için
Ah, deyin ki 'aşk'
Müsaadenizle takdim edeyim
12 Haziran'da başladı bu anı
Her gün mutlulukla dolu her anı
Deyin ki 'oh' (hadi bizden bahsedelim)

[Pre-Chorus: Jimin]

Dile getiremediklerimiz
Kalbine gömdüklerin
Şimdi her şeyi anlatacağım sana (sadece sana)
Endişelenme 
Birlikte olduğumuza göre artık
Dürüst olalım biraz daha (hadi başlayalım)

[Chorus: Jimin]


Ooh, seni seviyorum bebeğim
Daha da yakınlaşacağım sana
Seviyorum seni, bebeğim (Evet, efendim)
Ooh, istiyorum seni, bebeğim
Elini tutmak istiyorum
Seni istiyorum, bebeğim (Hadi gidelim)

[Verse 2: Loco]

Solup gitse de aksine her gün taze bir başlangıç
Adını söyleyeceğim, tek yapman çiçek açmak
Beraber ritim tutalım, içinden geldiği gibi sürdür
Yüz yüze konuşamasam da senin için bir grup kurdum işte
Aşkı arayıp duruyordum
Senin uğruna
Hızlandıkça hızlandım
Durmam imkansız şu an (Engel olamıyorum)
Zaman algısını yitirdim
Gün boyu yaşıyorsun beynimde kira vermeden
Dokunsak birbirimize
Pat diye patlayacakmışım gibi
Aşkım büyüyor günden güne (Hadi bizden bahsedelim)

[Pre-Chorus: Jimin]


Işıldayan gökyüzü ve
Uçuşan çiçeklerle
Birlikte olacağız (hepsi senin için)
Anlat öyleyse bana ne hissettiğini
Olduğu gibi
Bırak kendini (Haydi)

[Chorus: Jimin]

Ooh, seni seviyorum bebeğim
Daha da yakınlaşacağım sana
Seviyorum seni, bebeğim (Evet, efendim)
Ooh, istiyorum seni, bebeğim
Elini tutmak istiyorum
Seni istiyorum, bebeğim

[Bridge: Jimin]

Perdeler açılıp, ışıklar yandığında
Herkes hazır
Açın müziği
Sanırım hazırız
Hadi başlayalım, bir, iki
Eller havaya

Smeraldo Garden Marching Band